"Stel noodfonds voor Waddeneilanden in"

Er zijn de afgelopen dagen meerdere verzoeken naar minister Wiebes van Economische Zaken gegaan om een noodfonds voor de Waddeneilanden in te stellen als gevolg van de coronacrisis.

De eilanden worden extra zwaar getroffen door de crisis, omdat het toerisme al wekenlang op een zeer laag pitje staat. De Commissarissen van de Koning in Noord-Holland en Friesland hebben inmiddels een beroep gedaan op de minister om een noodfonds voor de eilanden in te stellen. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA), die in Den Burg woont, stelde begin deze week Kamervragen aan de minister over het instellen van een noodfonds.

Van Dijk wil van minister Wiebes weten of hij ook ziet dat de economie van de Waddeneilanden extra hard getroffen wordt. "Bent u daarmee met de PvdA van mening dat de Wadden extra hulp verdienen? Zo nee, waarom niet?" Het Tweede Kamerlid wil weten of Wiebes bereid is een noodfonds in het leven te roepen om banen op de Wadden te behouden. "En bent u met de PvdA van mening dat een noodfonds zich ook zou moeten richten op investeringen in de toekomst van de Wadden, zoals schone natuur, het landschap, verbindingen en daarmee samenhangend toerisme?"

Commissarissen van de Koning Arthur van Dijk (Noord-Holland) en Arno Brok (Friesland) kaartten bij de minister de verwevenheid tussen de lokale economie en de leefbaarheid op de eilanden aan. Die komt in het geding als de economie verslechtert. In hoeverre de verzoeken van de politici aan de minister leidden tot een noodfonds is vooralsnog onbekend. Vragen aan het ministerie bleven gisteren nog onbeantwoord.

Eind april stuurde het samenwerkingsverband van de Waddeneilanden al een brandbrief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en wethouder Hennie Huisman (VVD) benaderde partijgenoten in de Tweede Kamer om de situatie op het eiland onder de aandacht te brengen.