Matthy Zegers praat in de BabbelBoet met haar 97-jarige schoonvader Willem van den Berg. De twee zijn gescheiden door een glazen wand.
Matthy Zegers praat in de BabbelBoet met haar 97-jarige schoonvader Willem van den Berg. De twee zijn gescheiden door een glazen wand. Foto: Jeroen van Hattum

"Lichtpuntjes die in nare tijd van goud zijn"

Veel blije mensen en ook veel emotionele momenten als mensen elkaar na meer dan zes weken eindelijk weer eens van dichtbij zien.

Het zijn volgens Jo Buisman van de Gollards tot nu toe de eerste ervaringen met de BabbelBoet die vrijdag op initiatief van de Rotary, de Lions en Omring Texel bij het verzorgingshuis in Den Burg werd geplaatst. Bewoners van de Gollards kunnen hun familieleden in de unit op een veilige manier van dichtbij zien en spreken. In het midden van de huiselijk ingerichte container zit een glazen wand om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Met behulp van een geluidsinstallatie kan er met elkaar gesproken worden.


Volgens Buisman wil een enkeling niet, maar vinden de meeste bewoners de BabbelBoet een geweldige uitkomst. "Het levert veel emotionele momenten op. Sommigen zouden elke dag wel willen. Er zijn ook familieleden die het moeilijk vinden en dat zijn waarschijnlijk de eigen emoties. Bovenal hebben we heel veel positieve reacties." De BabbelBoet levert wel veel extra werk op voor de medewerkers van de Gollards. Dat zit hem in het halen en brengen van de bewoners van de kamers naar de BabbelBoet (die achter de Gollards staat) en weer terug naar het verzorgingshuis.


Bij verpleeghuis Hollewal in Den Burg werd vrijdagmiddag op initiatief van Rotaract Texel het zogeheten KletsHuus in gebruik genomen en daar zijn de reacties eveneens positief. Volgens manager Adriaan Kranenburg is het KletsHuus - een strandhuisje dat buiten tegen de activiteitenzaal staat - een geweldige uitkomst. "De één is blij met vijf minuutjes iemand zien, de ander ziet liever een dik uur achter elkaar alle kleinkinderen voorbij komen in het ‘hutje’ zoals ze zelf zegt." Volgens hem betekent de aanwezigheid van het KletsHuus dat familie niet buiten armoedig voor een raam hoeft te staan, maar in het strandhuisje in alle privacy contact kan hebben met een bewoner. "Afgelopen weekend was onze muzikale vrijwilliger Gerrit Terpstra er, heerlijk even muziek in de hut. Het zijn de lichtpuntjes in deze nare tijd die goud waard zijn." Het KletsHuus werd vrijdag officieel in gebruik genomen door voorzitter Martijn van der Linde van de Rotaract en Kranenburg. Het strandhuisje is afkomstig van Paal 17, Mieters richtte het huisje in en TexelTronic zorgde voor een geluidsinstallatie. De BabbelBoet werd vrijdagmiddag geopend door burgemeester Michiel Uitdehaag. Hij sprak - net als regio-manager Katrijn van der Vlerk van Omring op Texel - de hoop uit dat de voorzieningen niet al te lang nodig zullen zijn. Hij was er blij mee dat ze er wel zijn. Van der Vlerk liet weten dat een hoop bewoners van de Gollards en het verpleeghuis er na zes weken quarantaine ook wel aan toe waren om hun familie weer eens van dichtbij te kunnen zien.


Het idee voor de BabbelBoet ontstond bij Rozemarijn Veldhuis en Maartje Duin van de Rotary, nadat ze tulpen voor oud-leden van de serviceclub hadden gebracht. In eerste instantie werd gekeken naar de huur van een unit, maar dat bleek stevig in de papieren te lopen. Onder aanvoering van Ingmar Veeger, president van de Lions, werden vervolgens diverse bedrijven en personen op Texel benaderd waarna zij belangeloos voor een container plus aankleding zorgden. Bij de hekken van de BabbelBoet kunnen volgens de Rotary en de Lions kindertekeningen worden gehangen, zodat het er buiten ook gezellig uitziet voor bewoners van de Gollards en hun familie.