Morten Eschweiler voor het groepsverblijf van Bloem en Bos.
Morten Eschweiler voor het groepsverblijf van Bloem en Bos. Foto: Job Schepers

"Ik probeer vooral vooruit te kijken en te zien wat mogelijk is"

Voorzichtig optimisme aan het Gerritslanderdijkje bij groepsaccommodatie Bloem en Bos waar Morten Eschweiler nu 4,5 jaar eigenaar is. Daarnaast is hij met Teambuilding Texel en Texel Active werkzaam in de buitensportbranche en heeft hij bij Kustpark Texel zijn paintballcentrum en op De Krim het Klimpark.

"De ene dag is leuker dan de ander, ook bij mij. Toch probeer ik vooral vooruit te kijken en te zien wat wel mogelijk is. Ik ben nu met Texel Active alweer een beetje aan de gang met gezinnen. We werken dan met één begeleider per gezin. Het is een beetje tussen de regeltjes doorlezen, maar dit is toegestaan. Druk is het ook bij mij niet, maar ik ben al lang blij dat ik weer iets kan doen. Daarnaast ben ik aan het kijken wat de mogelijkheden zijn voor mijn werkzaamheden als de coronabeperkingen minder worden of worden opgeheven. Ik ben onder meer betrokken bij het plan voor een anderhalvemetereconomie waaraan nu gewerkt wordt. Ik krijg daar energie van."

Wie had gedacht een depressief hoopje ellende aan te treffen bij Bloem en Bos, heeft het mis. De ondernemer is strijdbaar en niet van plan het bijltje er bij neer te gooien. "Bij het Klimpark gaan we voor volwassenen handschoenen verplichten. Het is niet mogelijk om iedere keer het hele klimpark schoon te maken. Wel kijken we wat we allemaal kunnen doen om verspreiding van het virus te voorkomen en we volgen met belangstelling de onderzoeken naar de mate van virusoverdracht op oppervlaktes. Met de strandsporten is anderhalve meter geen probleem. en bijvoorbeeld de blokarts worden na iedere keer helemaal schoongemaakt."

Zorgenkindje blijft de groepsaccommodatie. "Wanneer durven scholen weer en aan welke voorwaarden moeten wij voldoen? Er is nog veel onduidelijk. Voor kinderen gelden weer andere maatregelen dan voor volwassenen, maar stapelbedden zit er met anderhalve meter niet in natuurlijk. Hoe gaan bedrijfs- of familiefeestjes er uitzien straks? Dat weten we nog helemaal niet."

Ondanks het optimisme heeft hij ook een kritische noot. "Er wordt veel naar ondernemers gekeken alsof ze een soort van geldwolven zijn. Maar ook de consument mag best wat meebewegen. We moeten dit met zijn allen doen. Het is niet zo dat we niet mee willen denken. Maar dat moet twee kanten op. Als ik dan mensen een datumvrije voucher wil geven, maar ze alleen maar geld terug willen, is het wel een eenrichtingsweg. De buffer is niet oneindig, de kosten lopen door."