Afbeelding
Foto: Eigen foto

"Maak een plan en stel continu bij "

"Pleeg niet alleen onderhoud aan je pand of bezittingen, maar ook aan je administratie zodat je er zo goed als mogelijk klaar voor bent als je weer aan de slag mag. Natuurlijk zijn er nog veel dingen onduidelijk, maar heel veel zaken kun je al wel voorbereiden en aanvragen. Maak een plan."

Dat Stelt Robin Konijn (50) die met zijn bedrijf Helder & Scherp bedrijven voorziet van financieel advies en ze ondersteunt. Hij ziet bedrijven worstelen met de toekomst en begrijpt dit heel goed. "Het is geen nieuws dat veel bedrijven op Texel afhankelijk zijn van het toerisme. Hoe houd je je bedrijf in deze coronacrisis overeind terwijl de inkomsten teruglopen of zelfs compleet opdrogen en de kosten van personeel, huur et cetera wel doorgaan. Je moet daar als ondernemer over nadenken en je moet een goed plan hebben. Maak dat plan nu al zodat je kort op de bal blijft zitten en alles goed kan blijven overzien. Overzicht is zo belangrijk, zeker nu."


Robin wijst op een zware klap voor ondernemers na de coronacrisis. "Er wordt nu ingeleverd, terwijl er bij velen al geen buffer is. Het seizoen moest immers nog beginnen. Als nu alles weer gaat draaien - en je moet maar hopen dat de toerist weer direct komt - moet eerst de geleden schade worden ingehaald. De buffer die men dan heeft om de winter in te gaan is dus kleiner dan eerdere jaren. En dan gaat die winter nog langer duren dan normaal.”


Robin is bij velen een bekend gezicht, mede doordat hij maatschappelijk betrokken is en zodoende bij veel zaken helpt. Daarnaast is hij al jaren gespecialiseerd in financieel bedrijfsadvies. "Ik kan samen met de ondernemer zijn plan optimaliseren en kijken waar hij steken laat vallen. Welke financiële mogelijkheden zijn er? Waar kan het efficiënter? Welke regelingen zijn er en hoe vraag je die aan? Kun je uitstel van betaling krijgen bij een partij of zijn er investeerders of banken die je op weg kunnen helpen? Maar geen investeerder of bank stapt erin als er geen goed onderbouwd plan op tafel ligt natuurlijk."


Met zijn jarenlange ervaring is Robin als een vis in het water als het op bedrijfsfinanciën aankomt "Maar dit is een heel bijzondere situatie. Ook ik kan er geen omzet bij toveren. Daar ga ik heel eerlijk over zijn. Maar ik denk wel aan zaken waar de ondernemer geen weet van heeft. De ondernemer kent zijn branche daarentegen weer veel beter dan ik natuurlijk. Daar kun je met elkaar sparren. Maar dat gaat verder dan alleen de financiën. Hoe houd je bijvoorbeeld de saamhorigheid in je bedrijf vast en je werknemers betrokken. Dat is heel belangrijk als je elkaar minder ziet."

Status quo

Het is de onzekerheid die het voor ondernemers op dit moment zo moeilijk maakt, zo stelt Robin. "Het is een status quo. De regering komt nu een stip op de horizon. Maar we weten dat het straks toch heel anders wordt, maar niemand weet precies hoe. Wat worden precies de regels als je straks open mag? Maar vooral hoe reageren de klanten of gasten? Komen ze wel of komen ze niet? En werken ze een beetje mee?"


Hij besluit: "Dit alles heeft flinke financiële gevolgen voor je bedrijf in die nieuwe samenleving. Om daar op in te spelen vergt ondernemerschap enerzijds, maar ook aanvullende financiële kennis anderzijds. Het heeft geen zin om tijd en geld te investeren in zaken als je niet weet waar het heen gaat. Maar heb je plan klaar en zorg voor overzicht zodat als er wat meer duidelijkheid is, je gelijk aan de slag kan."