Afbeelding
Foto:

Dertig procent van reguliere drukte

Net als in de rest van Nederland was het op Texel drukker op straat dan men de afgelopen weken gewend was. Vrijdag werd de meivakantie ingeluid en zette TESO 5.235 passagiers over. Dit komt overeen met bijna dertig procent van de normale vervoersomvang op deze dag.

Zaterdagmiddag was het met name in Den Burg een stuk drukker op straat, hetgeen direct leidde tot discussie op sociale media. De één is blij dat er eindelijk weer toeristen zijn, de ander durfde de straat niet meer op. Bijna alle winkels hadden de deuren geopend en ondernemers hadden voorzorgsmaatregelen getroffen om de anderhalvemetersamenleving te kunnen waarborgen. Op straat was dit - mede door wachtende klanten - echter niet altijd mogelijk. Waar logiesverstrekkers hun deuren grotendeels gesloten hielden, wordt er steeds meer reclame gemaakt door met name kleinere logiesverstrekkers.


Uit de cijfers blijkt dat het echt nog een stuk rustiger is dan normaal. Cees de Waal, directeur van de TESO, zet wat zaken op een rijtje.

"Vanaf half maart tot half april vervoerden we dagelijks gemiddeld 2.800 passagiers. Dit was een daling van ruim 80% ten opzichte van de normale reizigersaantallen in deze periode van het jaar."

"We hebben de afgelopen dagen inderdaad wat meer passagiers mogen verwelkomen dan in de daaraan voorafgaande periode, maar is er absoluut nog geen sprake van een sterke stijging van de vraag naar vervoer. De afgelopen dagen was het gemiddelde aantal passagiers: 3.591. Dus de vraag naar vervoer lijkt wat aan te trekken, maar is op dit moment 75 procent minder dan normaal."


Tot slot bedankt De Waal de reizigers voor hun medewerking aan de maatregelen die aan boord van kracht zijn. "Het is van groot belang dat iedereen die met een voertuig reist, tijdens de overtocht in dat voertuig blijft zitten. Voetgangers en fietsers vragen we om rekening te blijven houden met hun medepassagiers door bij het betreden en verlaten van de veerboot de vereiste onderlinge afstand te respecteren."