Boven vlnr: Corry Bakker, Gerard van Veen en Marijke Eelman. Onder vlnr: Jan Agter, Klaas van der Duim en Erwin Daalder.
Boven vlnr: Corry Bakker, Gerard van Veen en Marijke Eelman. Onder vlnr: Jan Agter, Klaas van der Duim en Erwin Daalder.

Zes Texelaars krijgen een lintje

Corry Bakker-Buijsman, Marijke Eelman-Van der Vegt, Erwin Daalder, Jan Agter, Klaas van der Duim en Gerard van Veen hebben vrijdag tijdens de lintjesregen te horen gekregen dat zij koninklijk onderscheiden worden voor hun inzet voor de samenleving.

Het ging als gevolg van de coronacrisis allemaal anders dan anders. De zes Texelaars kregen in de ochtend telefonisch van burgemeester Michiel Uitdehaag te horen dat ze koninklijk onderscheiden zijn. Gerard van Veen is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden, de andere vijf zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zodra het kan, worden de koninklijke onderscheidingen alsnog officieel opgespeld.


Corry Bakker-Buijsman kreeg de onderscheiding onder meer voor al haar inzet voor Museum Kaap Skil. Daar is ze – samen met haar man Jaap Bakker – al betrokken sinds de oprichting in 1980 van toen nog het Maritiem & Jutters Museum. De tuin van de familie Bakker grensde destijds aan het museumterrein, waardoor ze meteen hielpen met allerlei hand- en spandiensten en hun huis openstelden voor werklui en museummedewerkers. Van 1996 tot 2013 zat mevrouw Bakker als medewerker achter de kassa van het museum in 1989 begon ze als vrijwilliger bij de Oudheidkamer in Den Burg waar ze nog steeds actief is. Corina Hordijk, museummanager van Kaap Skil en de Oudheidkamer, omschreef haar als de overtreffende trap van trouw. “Als ze ergens aan begint, geeft ze het niet meer op. Je kunt altijd op haar bouwen. Ze is eigenlijk een soort museummoeder. Ik introduceer hierbij het woord Corryfee. Want ze is echt een coryfee van Museum Kaap Skil.” Corry Bakker was ook jarenlang organisator van de collectes voor het Longfonds en ze liep meer dan zestig jaar collectes voor het Longfonds.


Marijke Eelman was van 2000 tot 2011 namens Rotaryclub Texel bestuurslid van het Tesselhuus waar ze onder andere initiatiefneemster was van twee benefietdiners die samen €60.000,- opbrachten. Van 2003 tot 2006 was ze lid van de Vereniging van Texelse Ondernemende Vrouwen), ze was lid van de lokale rekenkamercommissie en in 2006 werd ze raadslid en fractievoorzitter voor het CDA in de gemeenteraad. Van 2010 tot 2014 was ze commissaris van TexelEnergie. Van 2011 tot 2015 was ze secretaris van het toeristisch investeringsfonds STIFT en van 2017 tot 2019 bekleedde ze het voorzitterschap van het organiserend comité van het 60-jarig jubileumfeest van de Rotary. Ze had van 1990 tot 2006 een eigen reisbureau dat gespecialiseerd was in mensen met een lichamelijke beperking. Dat leidde van 1992 tot 1998 tot een onbezoldigd bestuurslidmaatschap van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).


Texelaars horen via telefoon dat ze een lintje krijgen

KNRM

Vier van de zes lintjes gingen naar vrijwilligers van de KNRM. Gerard van Veen is sinds 1993 opstapper bij de KNRM in De Koog. Hij heeft aan 379 acties meegedaan waarbij 456 mensen werden geholpen. Van 1996 tot 2011 was hij bestuurslid van TVL en daarna bestuurslid van TOP. Sinds 1994 zit hij tevens in het bestuur van de VVV op Texel. Klaas van der Duim is sinds 2007 bestuurslid van de plaatselijke commissie van de KNRM. Hij was penningmeester en secretaris en betrokken bij de nieuwbouw en renovatie van de boothuizen van de KNRM op het eiland. Hij is sinds 1999 bestuurlijk actief in de watersport op het eiland, was van 1995 tot 2000 verantwoordelijk voor de logistiek van de Ronde om Texel en hij is sinds 2007 betrokken bij de Texel Halve Marathon waarvan hij een van de oprichters is.


Jan Agter is sinds 1991 actief bij de KNRM in De Koog en Oudeschild waar hij plaatsvervangend schipper is. Hij is betrokken geweest bij 554 acties waarbij 784 mensen zijn geholpen Sinds 2009 is hij bij de KNRM verbindingsofficier tussen de hulpverleningsdiensten op het water en op het land. Van 1999 tot 2009 was hij op diverse fronten actief voor Kustzeilvereniging Westerslag.

Erwin Daalder is sinds 1989 actief voor de KNRM in De Cocksdorp. Hij was betrokken bij 321 acties waarbij 460 mensen werden geholpen. Hij assisteert aan de wal en hij begeleidt met zijn kennis en ervaring jongere bemanningsleden bij de KNRM. De afgelopen jaren stak hij vele uren in de nieuwbouw van het boothuis van de KNRM in De Cocksdorp. Hij zorgt ook al sinds jaar en dag voor het onderhoud van het Vissersmonument voor niet meer huiswaarts gekeerde vissermannen in Oudeschild.