Voorbeeld van een 'Texels tientje' om de economie draaiende te houden.
Voorbeeld van een 'Texels tientje' om de economie draaiende te houden. Foto: Pepijn Lijklema

Jonge Bestuurders willen 'Texels tientje' voor stimulering economie

De Jonge Bestuurders Texel hebben een plan opgesteld om alle Texelse huishoudens twee cheques van €10,- te geven (een 'Texels tientje' genoemd) om te besteden bij Texelse bedrijven of organisaties.

Bedoeling is daarmee de omzet op het eiland te vergroten. Het plan is ingediend bij de gemeente als voorstel voor het nieuwe fonds om de economie te stimuleren. De raad stelde daar woensdagavond €150.000,- voor beschikbaar. Het plan werd direct daarna ingediend. Volgens de Jonge Bestuurders - een groep Texelaars die de bestuursklas van TESO en de Rabobank hebben gevolgd - is het de gedachte om alle 6250 Texelse huishoudens twee cheques van €10,- te geven. Dat zou dan in totaal €125.000,- kosten en daarvoor wordt een beroep op het nieuwe fonds gedaan.

Bedoeling is dat iedere cheque van €10,- kan worden besteed bij een bedrag vanaf €20,-. Dan wordt de helft daarvan gedekt met de cheque. Iemand die beide cheques tegelijk wil uitgeven, kan dat volgens het plan doen bij een besteding vanaf €40,-. Een bedrijf kan er vervolgens voor kiezen de cheque te verzilveren bij de gemeente of om de cheque weer bij een ander uit te geven, zodat met elkaar de Texelse economie draaiende wordt gehouden. "Neem als voorbeeld dat een gezin €20,- uitgeeft door avondeten bij een Texelse horecaondernemer te bestellen. Daarvoor gebruiken ze één cheque en €10,-. Die horecaondernemer gebruikt daarna de cheque om vlees te kopen bij de slager. En de slager gebruikt die cheque weer om Texels lam in te kopen bij de Texelse boer." Volgens de De Jonge Bestuurders kan met de investering van €125.000,- in vier weken tijd een omzet van €500.000,- worden gerealiseerd als elke cheque in vier weken tijd vier keer wordt uitgegeven. Het is aan de gemeente om te bepalen of de aanvraag van de Jonge Bestuurders wordt gehonoreerd. Aanvragen voor het nieuwe fonds worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld. Tijdens de raadsvergadering bleek dat er inmiddels zes aanvragen lagen.

Volgens het plan van de Jonge Bestuurders zouden de cheques geldig moeten zijn van 1 mei tot en met 30 juni en zouden ze vanaf 31 mei bij de gemeente verzilverd mogen worden. Dat mag volgens het plan alleen gedaan worden door organisaties en bedrijven die op Texel staan ingeschreven. De Jonge Bestuurders hebben voorgesteld voor het verzilveren te werken met streepjescodes op smartphones en het ondertekenen van de cheques om dubbele verzilvering te voorkomen. Het idee is afkomstig van Ronald Biesboer.