'Klein bier'

Het leek woensdagavond 'klein bier' in de eerste digitale raadsvergadering, maar er zat iets meer onder de oppervlakte. Het 'klein bier' zat hem in een opmerking van raadslid Elias Marseille dat het college al begonnen was met het vormgeven van een fonds om de economie op het eiland te steunen, voordat de raad in de raadsvergadering toestemming had gegeven €150.000,- voor het fonds uit te trekken.


Wethouder Hennie Huisman reageerde wat korzelig op de opmerking van Marseille, omdat zij de raadsleden eerder per mail al had gepolst hoe zij tegenover de uitgave stonden. In haar ogen was de besteding van het geld al een gepasseerd station. Prima qua doortastendheid - zeker in crisistijden - het ging alleen wel aan de vaste spelregels van de besluitvorming bij raad en college voorbij. De raad is budgethouder van de gemeentelijke financiën en de raad besluit tijdens openbare vergaderingen wat er met de financiën gebeurt.


Nu is het sinds het uitbreken van de coronacrisis uiteraard niet de tijd om elkaar tot de meest fundamentele vormen van politiek te veroordelen (er moet gehandeld worden), maar aan de andere kant moet gewaakt worden dat de coronacrisis geen vrijbrief wordt om vaste spelregels in de politiek los te laten. Wat dat betreft was het terecht dat Marseille opmerkingen maakte over het handelen van het college. De wethouder meldde daardoor nu ook dat er een mailronde was geweest om de uitgave van € 150.000,- te polsen.


Raad en college hebben in het verleden vaker met elkaar in de clinch gelegen, omdat het college vooruitlopend op de besluitvorming alvast aan de gang was gegaan. Wat dat betreft is het prettig als raad en college zeker in crisistijd de vaste spelregels in de politiek in het oog blijven houden. Al is het alleen maar om te voorkomen dat ze elkaar op termijn kwijtraken in de besluitvorming met mogelijk nieuwe conflicten als gevolg. Daar zou het op het moment allerminst de juiste tijd voor zijn.


Jeroen van Hattum