Alles had klaar moeten staan voor Koningsdag, maar De Slock blijft voorlopig leeg.
Alles had klaar moeten staan voor Koningsdag, maar De Slock blijft voorlopig leeg. Foto: Job Schepers

Ondernemers in de startblokken

Blij zijn dat er tenminste nog wat toeristen zijn of boos omdat ze niet wegblijven. De meningen zijn verdeeld. Feit is dat de coronacrisis Texel ook financieel keihard raakt. De toekomst is voor veel ondernemers onzeker. Wat houdt hen bezig?

In de week voor Pasen werd nog gevreesd voor drukte. 'De boot moest eruit', 'het eiland moest op slot'. De Veiligheidsregio besliste anders en de drukte bleef uit. Waar de coronacris in het zuiden van het land groot leed zaaide, blijft een brandhaard op Texel voorlopig uit. Misschien juist omdat Texel tot op heden niet zo hard wordt getroffen door het virus, worden ondernemers ongeduldig. Een gesloten zaak betekent immers een lege beurs. De vaste lasten lopen door en de compensatie van het rijk voldoet vaak niet. Bovendien zijn er zaken die weinig tot geen compensatie krijgen omdat zij buiten alle regelingen vallen. De winkels mogen immers gewoon open zijn. Dat er zonder toeristen bijna geen klanten meer zijn wordt niet meegenomen in de regelingen van de overheid. Een hard gelag voor veel ondernemers. De roep om het geleidelijk op gang brengen van de economie wordt dan ook sterker. Maar hoe gaat die nieuwe wereld eruit zien?

Eigeweis

In de Dorpsstraat van De Koog spreken we Jeroen van Rossum, mede-eigenaar van restaurant Eigeweis. Zijn vaste lasten bedragen in deze periode zo'n €35.000,-, in de zomer kan dit bedrag ongeveer keer twee. "Het verschilt een beetje per zaak, maar ik denk dat wij via de regeling ongeveer 55 procent vergoed krijgen. Dan hoef ik jou niet uit te leggen dat dat geen maanden door moet gaan."

Toch kijkt de ondernemer liever vooruit dan dat hij klaagt. De zaak wordt volledig onder handen genomen. "Dat steigerhout was toch een beetje gedateerd. Op de muren komt nu olifantgrijs en Haags blauw en er komt een nieuwe gietvloer in." De anderhalvemetersamenleving ziet hij in zijn restaurant nog niet helemaal voor zich. "Wij hebben een ruime opzet. Maar wij zouden teruggaan van 150 plaatsen naar maximaal vijftig. Dat kan niet uit. Ik ben benieuwd naar een rendabele oplossing. Met deze regels zouden we alleen voor de kosten werken en zelfs dan er nog op toeleggen."

Hij heeft dagelijks contact met zijn medewerkers. Of telefonisch, of via de appgroep of met een kop koffie op de zaak. "We hadden er ook een aantal in dienst via Payroll en niet alles blijkt geregeld. Dat is heel zuur. We proberen deze medewerkers te ondersteunen waar dat kan. Maar ook onze middelen zijn niet oneindig natuurlijk. Toch zie ik zeker positieve dingen. Als het rond juli allemaal wel weer een beetje gaat lopen, zie ik nog een prima tweede halfjaar voor me. Ook omdat mensen misschien minder snel naar het buitenland op vakantie gaan."

Bistro 110

Bij Bistro 110 ziet de wereld er al heel anders uit. Kevin Knol en zijn vader Henk zijn al druk bezig geweest met het aanbrengen van plastic schermen tussen de tafels. "Je moet er straks klaar voor zijn. Wij willen er alles aan doen. Op deze manier zit er afscheiding tussen de tafels en met een roltafel kunnen we het eten bij de gasten krijgen die het dan er zelf af kunnen pakken. We zijn druk aan het kijken naar de looproute naar de toiletten. Zoals we het nu zien, kan dat via één manier. anders kost het je weer een tafel", vertelt Kevin.


Ik denk dat wij via de regeling ongeveer 55 procent vergoed krijgen

Vorig jaar ging de hele zaak op de schop. "Het was moeilijk om goed en voldoende personeel te krijgen, ook door onze werkwijze die in de keuken heel veel voorbereiding vergde. We hebben toen een laagdrempeliger concept gekozen met simpelere gerechten, een sportcafé/ restaurant. Met ook een biljart, waar ik eveneens mijn biljartlessen gaf. Dit zou het eerste volledige seizoen worden dat we dit gingen doen. Los van het feit of we weer open mogen (en wanneer), is het voor ons al zuur dat de hele sportzomer gecanceld is met het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. En wat als er hier straks maar tien mensen in mogen? Dat is niet rendabel, dat kan gewoon niet."


Henk Knol verwacht dat na twintig mei er toch echt wat gaat gebeuren. "Hoe weet ik niet precies. Ik denk dat eerst de restaurants open mogen, maar tot een bepaalde tijd. Het kan niet zo zijn dat die de kroegfunctie gaan overnemen. Ik ben heel erg benieuwd hoe ze dat in de kroeg gaan doen. Dat kan niet met schermen ertussen natuurlijk."


Aan het einde van de Dorpsstraat treffen we Vincent Hoekstra en Bart Vermeulen. Al voor Pasen zouden zij de deuren openen van Pollo De Koog, een kiprestaurant in het pand waar afgelopen twee jaar pizzeria La Grotta zat (de voormalige passage). "Ja, dat is erg zuur. We gaan maandag wel beginnen met afhaal. Maar je wilt gewoon open. We zijn er klaar voor. Het is een ruim opgezette zaak, de ruimte is er. Ik denk echt dat men na 20 mei wel iets gaat doen om de economie weer op gang te brengen, anders denk ik dat de pleuris uitbreekt", stelt Vincent vrijdagochtend.

Aan boord

Een week eerder spraken we al met Herman Blom en Frido Boom van de TX 20 en de TX 10. Zij waren toen druk bezig met het schilderen van vakken op het dek van hun schepen. "Als we weer mogen zijn we er klaar voor. Iedere week dat we stilliggen kost bakken vol geld. We luisteren en houden ons aan de regels, maar als we mogen zijn we er klaar voor. Je kunt uitstekend met mensen varen, ook in kleinere groepen. Maar dan moeten ze er wel zijn. Dit moet echt niet te lang meer duren. Je houdt jezelf bezig, maar voor wat?", stelt Frido.

De Slock

In De Slock spreken we zaterdag af met Niels Witte en Heino Huizing. Samen met Sita Mijwaard vormen zij de V.O.F. van het café aan de Parkstraat. Niels maakte zijn studie geschiedenis af, maar volgde zijn hart en koos drie jaar terug voor de stap in het bedrijf. "Achter de bar staan is het allermooiste wat bestaat. Dat moment dat de lampen aangaan en de gasten binnenkomen. Dat is iedere keer weer geweldig. Dat mis ik enorm. We doen nu allemaal klusjes waar we normaal niet aan toekomen. We hebben hier zoveel verschillende soorten speciaalbier, daarvan hebben we allemaal glazen. Die zijn inmiddels geordend op alfabet."

"En de bar hebben we onder handen genomen. Maar op een gegeven moment zijn de klussen op. Ik snap waarom we dicht zijn, maar ik ben bezorgd over de toekomst. Ook omdat er geen enkel zicht is op hoe het verder gaat en wanneer en hoe we weer open mogen. Als we vanwege de gezondheid van onze gasten en onszelf voorlopig dicht moeten blijven, snappen we dat. Maar stel nu dat het nog maanden duurt? Dan moet er echt goede financiële regelingen komen."

Alles leek drie jaar terug op zijn plaats te vallen toen Niels bij het bedrijf in kwam. Heino had helemaal zin om er nog eens tien jaar tegenaan te gaan. Nu is de toekomst ineens onzeker. "Een anderhalvemetersamenleving in de kroeg is niet mogelijk. Dan doel ik niet eens op de gezelligheid die dan weg is, het is in de praktijk niet mogelijk. Als er iemand aan de bar zit, is er daarachter geen anderhalve meter over om achterlangs te kunnen lopen om naar de wc te gaan. Ook qua lengte van de bar zouden er zes man kunnen zitten hadden we laatst berekend."

Vol spanning volgen zij net als andere caféhouders het nieuws. "Je hoort wel eens van mensen dat terrassen misschien eerst weer open mogen. Dat zijn hier nu drie tafeltjes. Maar die middelste zal er dan tussenuit moeten. Dat gaat ons niet redden", stelt Niels.

Bijna geen enkel Texels café is gezegend met een groot terras en dit zal nog niet eens een druppel op een gloeiende plaat zijn. "We moeten afwachten wat de regels gaan worden voor de kroegen. Tot we dat weten, gaan we niet allemaal investeringen doen, dat heeft geen zin. Normaal zouden we nu bezig zijn met de voorbereidingen van de Koningsparkty, maar die gaat niet door. Dat geldt ook voor 5 mei en het speciaalbierfestival. Dat gaat allemaal niet door. We kijken wel naar een vervolg van de Slockdownquiz. Dat was met bijna 200 teams een groot succes. Wij willen dat nog voor 20 mei doen, al verwachten we nu niet dat we daarna open mogen."

Anderhalvemetersamenleving

Net als in andere delen van Nederland begint het langzaam maar zeker weer drukker te worden op straat. Inmiddels is er tevens een Facebookpagina opgericht om aan te geven waar men welkom is in coronatijd. Op de pagina kleinere logiesverstrekkers, winkeleigenaars en tal van ander soort ondernemers. De meeste winkels hebben voorzorgsmaatregelen getroffen en laten maar een bepaald aantal mensen toe in de winkel. Ongewenst neveneffect is wel dat de mensen op straat in de rij gaan staan. Het leidde er zaterdag bijvoorbeeld toe dat de Weverstraat geblokkeerd werd door een rij voor de Action. Op Texel is men hard bezig, maar er moeten nog veel problemen worden ontrafeld.

'Coronaschermen' in restaurant Bistro 110.