Meester Jeroen laat zien hoe het online lesgeven in zijn werk gaat. Op de vloer gele afstandslijnen.
Meester Jeroen laat zien hoe het online lesgeven in zijn werk gaat. Op de vloer gele afstandslijnen. Foto: Job Schepers

"Bijna jammer dat het eerst meivakantie is"

"Het is heel intensief, voor iedereen. Je mist een bepaalde vorm van interactie met je leerlingen en de leerlingen missen het contact met elkaar en de meester of de juf. Daarom zijn wij op een gegeven moment de leerlingen persoonlijk gaan bellen en waar mogelijk videobellen. Het is voor ons in de afgelopen weken ook echt ontwikkelen geweest."

Aan het woord Inge Lekkerkerker, schoolleider van de Lubertischool in De Koog. Na weken van 'afstandsonderwijs' mogen de scholen op 11 mei weer gedeeltelijk open, een operatie met bijna militaire precisie. In De Koog kijkt men met verlangen uit naar het moment dat de leerlingen weer gewoon op school komen. "Er zitten 68 leerlingen op de Lubertischool en we gaan de helft - 34 leerlingen dus - tegelijkertijd lesgeven. Wij hebben het geluk dat we zes ingangen hebben. De verschillende groepen kunnen dus via een eigen ingang naar binnen. Maar dan is het nog een hele puzzel. 7 en 8 mei komen de leerlingen nog niet naar school. Dan gaan wij met de docenten de puntjes op de i zetten van de (hygiëne) maatregelen. Je hebt ook zaken waarmee je moet puzzelen. Wij hebben twee zwangere juffen die zodoende in de risicogroep zitten. Daar moet je rekening mee houden. We hebben een andere docent in de risicogroep die zelf heeft aangegeven liever niet groep 1 of twee les te geven. Dat is een groep die minder makkelijk uit zichzelf afstand houdt en denk bijvoorbeeld aan zaken als veters strikken. Het moet ook voor de juffen en meesters veilig zijn."


Als we vrijdag een bezoek brengen aan de Lubertischool, zijn er twee leerlingen die les krijgen. Net als iedere basisschool zijn er ook in De Koog kinderen in situaties die wel fysiek naar school gaan. Eén van de kinderen vertelt: "Ik vind het wel leuk op school, maar het is nog leuker als gewoon iedereen er is.” Juf Martina deelt die mening. "Lesgeven aan twee leerlingen is misschien wel intensiever. Je bent veel meer met één-op-één-begeleiding bezig. Het online lesgeven via Google classroom gaat haar inmiddels feilloos af. "De leerlingen krijgen opdrachten en instructievideo's. Ik kan in één oogopslag zien welke opdrachten ik al terug heb en welke nog niet."
Hoewel het allemaal lukt, is het natuurlijk niet de manier waarop men onderwijs zou willen zien, erkent ook Inge. "Kinderen missen het sociale contact, ook met elkaar. We beginnen na de meivakantie dus ook weer eerst met het groepsproces. Hoe gaat het met de leerlingen? Wat gaat er in ze om? Sommige leerlingen hebben bijna geen andere kinderen gezien en liepen tegen de muren omhoog. Vergeet ook niet dat in De Koog heel veel horeca-ondernemers zitten. Die beleven een enorm spannende periode met veel zorgen. Wat voor spanningen levert dat op en wat hebben de kinderen daarvan meegekregen? Dat heeft invloed."
De afgelopen periode was voor de meesters en juffen zoals gezegd intensief. "Bovendien krijg je er vierkante ogen van. Je zit ineens de hele dag achter een scherm. Je pikt signalen moeilijker op. Maar ik heb er nog veel plezier in hoor", vertelt meester Jeroen van groep 3. Hij was een aantal jaren uit het onderwijs en keerde in maart terug, een zogenoemde herintreder in het onderwijs. Na drie weken gingen de scholen dicht. "Dat is een intensieve terugkomst in het onderwijs ja. Ik ben blij als ze er straks weer zijn."
"Hopelijk kunnen we snel weer volledig open. Er wordt gesproken over 1 juni, 3 juli begint de grote vakantie. Dan zouden we dus nog een maandje 'normaal' naar school allemaal", stelt Inge. Hoewel het een hoop geregel is, kunnen de meesters en juffen van de Lubertischool niet wachten. "Het is bijna jammer dat het eerst meivakantie is", besluit het schoolhoofd lachend.