Regio in verzet tegen komst van bijzonder provinciaal landschap

De Kop van Noord-Holland, West-Friesland en de regio Alkmaar gaan gezamenlijk bezwaar maken tegen het ontwerp van de nieuwe Provinciale Omgevingsverordening van de provincie Noord-Holland.

Het bezwaar richt zich tegen de voorgenomen aanwijzing van diverse gebieden als Bijzonder Provinciaal Landschap om het landschap te beschermen. Dat geldt ook op Texel, waardoor nieuwbouw aan de randen van de dorpen aan banden dreigt te worden gelegd. Volgens een toelichting van de provincie blijft er ruimte voor kleinschalige woningbouw tot 11 nieuwe woningen (of maximaal 500 vierkante meter aan bebouwing) mits de kernkwaliteiten van het gebied woningbouw toestaan. Grotere ontwikkelingen zijn uitgesloten, tenzij ze van groot openbaar belang zijn.


Volgens de drie regio's blijft daardoor weinig ruimte over voor maatwerk. "Terwijl er in de Omgevingsvisie NH2050 juist wordt uitgegaan van lokale kracht. Lokaal wat kan, regionaal wat moet. Dat is ook het nieuwe motto van het omgevingsbeleid uit de nieuwe Omgevingswet die in 2022 van kracht moet zijn." Het huidig ontwerp van de Provinciale Omgevingsverordening zet volgens de drie regio's diverse steden en dorpen in Noord-Holland 'op slot' omdat ze geheel of gedeeltelijk door het Bijzonder Provinciaal Landschap worden omsloten. Op Texel blijft alleen bij De Koog, De Cocksdorp en Zuid-Eierland ruimte over buiten de dorpen.


Volgens de gemeenten in de Kop van Noord-Holland, West-Friesland en de regio Alkmaar moet de nieuwe omgevingsverordening zeker niet de plannen voor versnelde bouw van nieuwe woningen in Noord-Holland in de weg gaan staan. "Dat belemmert de noodzakelijke ruimte om gezond en vitaal te blijven." Volgens de provincie zijn de huidige regimes voor de zogeheten 'Bufferzones', 'Weidevogelleefgebieden' en 'Aardkundig Monument' (opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Ordening en de Provinciale Milieu Verordening) gebruikt om de grenzen van het beoogde nieuwe Bijzonder Provinciaal Landschap te definiƫren.