Fonds 1,5 ton voor opstarten economie

De gemeenteraad heeft woensdagavond met enige pijn en moeite een fonds van €150.000,- in het leven geroepen om de economie op het eiland te steunen nu die als gevolg van de coronacrisis grotendeels tot stilstand is gekomen.

De pijn en de moeite zaten vooral in de vraag of het fonds nou voor het hele eiland of vooral voor ondernemers is. De PvdA had de indruk dat het vooral voor de ondernemers is en kwam met het voorstel om ook een steunfonds van €150.000,- in het leven te roepen voor maatschappelijke organisaties op het eiland.

Volgens het college was het fonds voor de economie voor alle sectoren op het eiland bedoeld, waardoor een apart steunfonds voor maatschappelijke organisaties niet nodig werd geacht. Volgens PvdA-raadslid Remko van de Belt was dat niet zo, omdat de ene wethouder volgens hem wat anders zei dan de andere wethouder. Eind van het liedje was - na een discussie van anderhalf uur - dat het steunfonds van de PvdA van tafel ging en het economisch fonds van €150.000,- unanieme steun van de gemeenteraad kreeg.

Dat bedrag is niet bedoeld voor individuele steun aan ondernemers op het eiland, maar vooral om projecten die een hele bedrijfssector ten goede komen op te starten. In de praktijk is het fonds ook al in werking getreden; tijdens de raadsvergadering bleek dat er inmiddels zes voorstellen zijn ingediend. Een daarvan is het aanstellen van een kwartiermaker door de gemeente om een masterplan op te stellen hoe om te gaan met de nieuwe 1,5 meter economie (het 'nieuwe normaal') als de toeristen weer naar Texel gaan komen. De kwartiermaker kost tien mille en kan via het nieuwe fonds worden betaald.

Raadslid Elias Marseille probeerde wethouder Hennie Huisman politiek nog even te steken met de opmerking dat het fonds al in gebruik was, terwijl de raad nog moest beslissen, maar hij kreeg de pin op de neus van de wethouder. Zij merkte op dat de raadsleden per email al waren gevraagd hoe ze tegenover het fonds stonden, zodat het college vooruitlopend op het raadsbesluit alvast met de uitvoering kon beginnen.

Duidelijk werd ook dat de instelling van het fonds voor een belangrijk deel als symbool en 'steun in de rug' moet worden gezien omdat €150.000,- naar verhouding een klein bedrag is afgezet tegen de schade die wordt geleden door de coronacrisis. Huisman liet weten dat STIFT bereid is eveneens geld bij te dragen aan projecten die de economie helpen opstarten, evenals andere fondsen op het eiland waardoor er uiteindelijk wel beduidend meer dan €150.000,- moet loskomen.

Het genoemde masterplan is een project waar diverse geledingen op het eiland aan meewerken. Bedoeling is dat het eiland met het plan concreet voorbereid is op de 1,5 meter economie, zodat zowel Texelaars als toeristen veilig op het eiland kunnen verblijven zodra het toerisme weer op gang komt.