Reparatie bestemmingsplan voor nieuwe bierbrouwerij Oudeschild

Het college wil de maximale productiecapaciteit voor de nieuw te bouwen Texelse Bierbrouwerij in Oudeschild in het bestemmingsplan alsnog gaan vastleggen op 157.000 hectoliter per jaar.

Dat valt op te maken uit een voorstel van het college aan de raad om het bestemmingsplan te herstellen. Daar werden begin dit jaar gaten in geschoten door de Raad van State. Die benoemde in een zogeheten tussenuitspraak een aantal gebreken in het bestemmingsplan, waarna de gemeente 26 weken de tijd kreeg om de gebreken te herstellen. Een van de gebreken was het ontbreken van een maximale productie per jaar. Volgens de tussenuitspraak van de Raad van State bleef daardoor voor de bierbrouwerij ook de ruimte om de productie naar 350.000 hectoliter op te schroeven.

Het college wil ook - zonodig met nieuwe onderzoeken - de gevolgen van geluid, geur, stikstofdepositie en verkeersbewegingen in kaart brengen. Dat was een ander punt waarop het bestemmingsplan in gebreke was gebleven. Een derde punt was het ontbreken van een afwegingsgrond voor het verhogen van de bouwhoogte voor silo's tot maximaal 15 meter hoog en de gevolgen daarvan voor de gebruiksmogelijkheden van de omliggende gronden. Dat kwam erop neer dat de aanwezigheid van de silo's invloed kan hebben op de windmolen die iets verderop langs de Laagwaalderweg staat. Volgens berekeningen - genoemd in de tussenuitspraak - kan de molen straks iets minder wind gaan vangen als de nieuwbouw er staat. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over de voorstellen van burgemeester en wethouders.