De gemeente staat het stijgen en landen met paramotors vanaf een weiland aan de Westerweg toe.
De gemeente staat het stijgen en landen met paramotors vanaf een weiland aan de Westerweg toe.

Buurt Westerweg in verzet tegen

opstijgen en landen paramotors

Als het aan de gemeente ligt mag er met gemotoriseerde schermvliegtuigen (paramotors) worden opgestegen en geland vanaf en op het terrein van Modelvliegclug Texel aan de Westerweg. Buurtbewoners zijn bezorgd over de plannen en hebben bezwaar aangetekend.


Bij paramotors draagt de piloot de motor op de rug. Dit produceert bij het opstijgen het nodige geluid, eenmaal op hoogte gaat het toestel zweven en kan de motor in de regel uit. Het college heeft een verklaring van geen bezwaar afgegeven voor opstijgen en landen met maximaal drie paramotors voor maximaal 15 vliegdagen per jaar. De gemeente spreekt van tijdelijk gebruik (een jaar) van het terrein als luchthaven, ingaande 10 april 2020.

Buurtbewoners reageren bezorgd en tekenen bezwaar aan. Maarten Hoogenbosch en Veronne Koot van Elisabethoeve: “Het starten en landen met een schermvliegtuig is strijdig met de bestaande aanwijzing als stiltegebied. Hierin is het verboden activiteiten te ondernemen die veel geluid produceren. De omliggende percelen behoren tot het beschermde weidevogelgebied. Door het opstijgen worden de weidevogels en hun nesten verstoord met grotere kans op predatie."

Ook geven zij aan dat schermvliegtuigen strijdig zijn met onze kernwaarden. “Het verstoort de rust en de natuur en past niet binnen de ontwikkeling van Texel als natuureiland.” Ook Wilma Eelman van Akenbuurt tekent bezwaar aan. “Texel heeft al een luchthaven in Eierland. Waarom een tweede vliegveld? Voor aanwijzing van een tweede luchthaven moet volgens mij eerst een planologische procedure worden gevoerd.” Bezwaarmakers wijzen ook op een (mogelijke) strijdigheid met de provinciale milieuverordening. Ze hebben bij de provincie een verzoek tot handhaving ingediend en vragen de gemeente de verklaring van geen bezwaar in te trekken.

De initiatiefnemer wil vooruitlopende op behandeling van de bezwaren niet reageren.