De oude gevelstenen die bewaard zijn gebleven.
De oude gevelstenen die bewaard zijn gebleven. Foto: Gerard Timmerman

'Bleekneusjes' uit de stad kwamen op krachten in Kinderdok

Veel buiten zijn in de bossen of op het strand, goed eten en bijtijds slapen om voldoende nachtrust te krijgen.

Het was van 1953 tot 1964 in grote lijnen het dagprogramma van de kinderen die destijds in het 'Kinderdok' werden opgevangen, het gebouw op het terrein van het Maartenhuis bij De Koog dat momenteel gesloopt wordt.

Het Kinderdok werd op 4 april 1953 in gebruik genomen en werd destijds gebouwd door de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) in Amsterdam. Het herstellingsoord was bedoeld voor kinderen van de circa zesduizend medewerkers van de NDSM die kwakkelden met de gezondheid. Ze werden ietwat ongepast 'de bleekneusjes' genoemd. Op Texel waren de kinderen zes weken lang in de buitenlucht en in de natuur om aan te sterken.

De behoefte aan het herstellingsoord nam begin jaren zestig af en in 1964 kwam het gebouw in handen van de Johannesstichting van Lies van Rijsselberghe, waarna er een tweede periode van zorg aanbrak. De naam 'Kinderdok' werd veranderd in de naam 'Maartenhuis' (destijds vernoemd naar Maarten Mantje van Staatsbosbeheer die Van Rijsselberghe op het gebouw gewezen had). Het gebouw kwam in gebruik voor de opvang van meervoudig gehandicapte kinderen. Volgens verhalen uit de archieven van de Texelse Courant voerde structuur niet bepaald de boventoon, waardoor er aan de ene kant veel mogelijk was, maar aan de andere kant ook een basis voor conflicten tussen medewerkers werd gelegd. Halverwege de jaren zeventig bepaalde de Inspectie voor de Volksgezondheid dat de opvang van de meervoudig gehandicapte kinderen moest worden beƫindigd, waarna het pand een paar jaar leeg stond.


Begin 1980 brak er een derde zorgperiode aan in het voormalig Kinderdok toen leefgemeenschap Het Maartenhuis aan de Ruijslaan bij De Koog werd gevestigd. Het voormalig Kinderdok werd als 'huis Maarten' het eerste woonhuis van de leefgemeenschap voor mensen met een zorgvraag, later gevolgd door de woonhuizen Brendaan, Avalon, Michael en Iona. Toen laatstgenoemde woonhuis in 2017 werd geopend, werd huis Maarten verlaten. Het gebouw stond sindsdien leeg. Volgens directeur Franck van den Broeck van het Maartenhuis wordt het gesloopt om te voorkomen dat het ten prooi valt aan vernielingen. De gevelstenen die jarenlang in het voormalige Kinderdok hebben gezeten, zijn bewaard gebleven.