Landbouwer Piet-Wim Roeper en Jan Koolhof inspecteren de rottenholen in de slootkant.
Landbouwer Piet-Wim Roeper en Jan Koolhof inspecteren de rottenholen in de slootkant. Foto: Gerard Timmerman

Brouwgerst prooi voor hongerige ratten

Grote schade in een perceel brouwgerst op het land van Piet-Wim Roeper van hoeve Ora et Labora. De ratten steken vanuit de eendenkooi van bij Oosterend (die van de Eendenkooiweg) de sloot over en gaan bij tientallen de akker op. Daar doen ze zich te goed aan de ontkiemende gerstkorrels.

Roeper: “Ik dacht: wat is hier aan de hand?” Hij wijst op de hoopjes grond, waarbij de graankorrels bij de regels af zijn uitgegraven. “Ganzen kunnen het niet zijn, want dan zouden er ook keutels liggen.”

Jan Koolhof: “Rattenschade, geen twijfel mogelijk.” Bij daglicht laten de ratten zich niet zien, ze komen als het donker is. Bestrijding is moeilijk. Rattengif mag niet meer worden gebruikt.” Roeper: “Probleem is dat deze ratten uit het bosje van de eendenkooi komen”, wijst hij op de gangen die de ratten in de slootkant hebben gemaakt.” De eendenkooi is van Staatsbosbeheer. Koolhof zal SBB vragen of ze Laurens Kikkert van Faunabeheer Texel opdracht willen geven de ratten te bestrijden. SBB kon nog niet reageren. Kikkert bestrijdt ratten effectief met de Rodenator door gas in de gangen te laten ontploffen. "Ook doordat er hier en daar bieten zijn blijven zitten, zijn ze de winter goed doorgekomen." Hij probeert de problemen met ratten in het buitengebied landelijk onder de aandacht te brengen.