Medewerkers in hesjes en een wand van plexiglas bij de kassa, zoals hier bij supermarkt Plus Hooijschuur, is de nieuwe werkelijkheid in coronatijd.
Medewerkers in hesjes en een wand van plexiglas bij de kassa, zoals hier bij supermarkt Plus Hooijschuur, is de nieuwe werkelijkheid in coronatijd. Foto: Gerard Timmerman

Supermarkten en de nieuwe werkelijkheid

Plexiglas voor de kassa, winkelwagentjes en pinautomaat geregeld ontsmetten, een wasbak met zeep, medewerkers in hesjes en bij de kassa lijnen op de vloer om anderhalve meter afstand te houden. De nieuwe werkelijkheid in coronatijd.


Supermarkten treffen allerlei hygiënemaatregelen om de veiligheid van klanten en medewerkers te bevorderen. “We volgen de richtlijnen van het RIVM en de beleidsmaatregelen vanuit de Plus-formule. Maar al vóór die van kracht werden, anticipeerden we daarop”, vertelt Erwin Goënga van supermarkt Plus Hooijschuur in De Cocksdorp.


“In het begin was het best wennen. Voor de medewerkers en zeker voor de klanten. Ik denk dat de toespraken die premier Rutte regelmatig voor tv houdt voor extra draagvlak hebben gezorgd. Op een enkeling na gaat iedereen er in mee. We proberen de klanten daarbij te helpen. Niet als een soort schoolmeester, maar door handvatten te geven. Door een vaste routing en veel te communiceren. Zodat klant en medewerkers zich veilig voelen. Eigenlijk is iedereen daar wel bewust mee bezig.”

Waar supermarkten elders in het land hoge omzetten boeken, is in de supermarkt aan de Molenlaan het omgekeerde het geval. Wij draaien hier nog steeds winteromzet, waar normaal gesproken het overgrote deel van de omzet van toeristen komt. Op een enkele gast na zijn het nu hoofdzakelijk Texelaars.

Het mogen dan zorgelijke tijden zijn, de supermarkt ziet er minstens zo stralend uit als anders. Ook veel producten van Texelse bodem. Erwin: “We moeten het hier samen doen, daarom zetten we lokale producten en initiatieven extra in het zonnetje, al heel lang overigens.” Zo werkt Plus Hooijschuur samen in het project Kieke Skranse, met de bezorging van pakketten met lokale producten waarmee thuis een Texels menu kan worden samengesteld. “Bezorgen van boodschappen aan huis deden we al, daar past deze service goed bij.”

Spar Kalverboer

Ook bij supermarkt Spar Kalverboer in Oudeschild is het devies afstand houden, hygiëne en andere maatregelen tegen corona. Erik Kalverboer: “Klanten gaan er heel makkelijk mee om. Ze wennen er aan en ik heb ook het idee dat mensen weer meer ontspannen. Nou zijn Oudeschilders van nature nogal relaxed. We missen wel klanten uit de haven en doordat er minder reuring in het dorp is. Maar gelukkig hebben we ook veel vaste klanten.”

Jumbo

"Het is net of het januari is in de winkels maar het is al eind april, zeker in de Koog is dat goed te merken. We kunnen ons er heel druk over maken en dat doen we ook wel een beetje maar helaas hebben we dit niet in de hand we moeten er doorheen en laten we hopen dat de toeristen straks weer terugkomen", vertelt Sjoerd de Jong van de Jumbo.

Ontwikkelingen niet afwachten

Met de medewerkers wacht hij de ontwikkelingen niet af. “De pieken die we nu niet hebben kunnen we hopelijk in de zomer wel verwachten. We denken nu goed na over hoe we de grote klantenstroom straks door de winkel kunnen krijgen.


Dat gaan we straks ook in de praktijk uitproberen. Kijken met hoeveel mensen in de winkel we nog prettig boodschappen kunnen doen. Daarbij gaan we niet de landelijke grens van wat toegestaan is opzoeken.”