Baukje Draaisma, Jeroen Pott en kinderen in Marokko.
Baukje Draaisma, Jeroen Pott en kinderen in Marokko. Foto: Aangeleverd

Texels gezin gestrand in Marokko

Baukje Draaisma en Jeroen Pott, die een aantal jaar op Texel woonden en werkten, zijn als gevolg van de coronacrisis met hun drie kinderen en twee honden gestrand op een kleine camping bij de Marokkaanse plaats Zagora.

Het gezin zit daar al vijf weken vast als gevolg van de lockdown in Marokko. Baukje stuurde deze week via Facebook een noodkreet de wereld in, omdat het moeilijk ging om hulp vanuit Nederland te krijgen.


Het geld begint op te raken, de temperatuur is aan het stijgen en ze mogen – met uitzondering voor boodschappen – de camping niet af. Het gezin verblijft er in een bus waarmee ze sinds vorig jaar aan het reizen zijn. Baukje was eerder groepsleerkracht op Vrije School Stella Maris in Den Burg en Jeroen werkte als boer op het Maartenhuis. Het gezin hoopt ondersteuning vanuit Nederland te krijgen om weg te kunnen komen uit Marokko. Daar zijn diverse Nederlanders gestrand sinds de lockdown er van kracht is geworden.


Het gezin was al in Marokko en op weg naar het zuiden toen de lockdown werd afgekondigd, ze konden daardoor niet meer op tijd terug zijn bij de boot om de oversteek terug naar Spanje te maken. Baukje liet donderdag op Facebook weten dat de noodkreet veel reacties heeft opgeleverd. Ze zijn inmiddels ook bij een kolonel in Zagora op bezoek geweest, maar reizen lijkt er vooralsnog niet in te zitten zolang de lockdown in Marokko van kracht is.