Evert Malschaert, Fabrizio Previti en medewerker Rixt Jongbloed.
Evert Malschaert, Fabrizio Previti en medewerker Rixt Jongbloed. Foto: Job Schepers

Evert en Fabrizio brengen stuk ambacht terug in het centrum van Den Burg

De geur van vers gebrande koffie en vers brood stemmen meteen vrolijk bij het openen van de deur. Dat Evert Malschaert en Fabrizio Previti een samenwerking aan zouden gaan in de nieuwbouw op de Groeneplaats in Den Burg was al even bekend, maar zaterdag opent Koffiebranderij Texel officieel haar deuren en er kan nu al worden gesteld dat de zaak een aanwinst is voor Den Burg en Texel in het geheel.

Woensdagmiddag brengt de redacteur een bezoekje aan de nieuwe buren van het Polderhuis. De afgelopen periode heeft de kennismaking al plaatsgevonden. Evert en Fabrizio waren iedere dag bezig met de voorbereidingen. Maar nu de deuren zich alvast openen voor de pers, is het resultaat nog mooier dan verwacht. De zaak heeft een stoere, maar toch vriendelijke uitstraling en binnen is het - met inachtneming van alle maatregelen rondom het coronavirus - een drukte van jewelste. De puntjes worden op de i gezet. "Ik ben blij dat het zover is. Op een gegeven moment wil je gewoon open. Vanaf zaterdag zijn we zes dagen in de week geopend, van maandag tot en met zaterdag."

Op de vraag wat koffie goede koffie maakt, volgt een uitvoerig antwoord zonder dat het saai wordt. Evert wordt namelijk enthousiast als hij over koffie praat. Het is niet alleen zijn vak, maar ook zijn hobby. "Bij koffie komt zoveel kijken. De temperatuur en de maalgraad, het water, de versheid van de koffie - verse koffie is het lekkerst na een dag of tien. Maar er zijn zoveel variabelen. Waar komen de koffiebonen vandaan, in wat voor grond zijn ze geteeld en onder wat voor omstandigheden. Bij een goede kop koffie komt zo enorm veel kijken. En dat proces wil ik ook laten zien. Het stukje ambacht van koffie branden is hier straks zichtbaar. Het is beleven en genieten en daar sluit de samenwerking met Fabrizio helemaal op aan."


Fabrizio gaat verder met de passie waar hij zich de afgelopen twaalf jaar al in ontwikkelde bij de Novalishoeve. Het maken van biologisch brood op basis van zuurdesem, zonder toevoegingen van smaak- en geurstoffen. "Lekker, eerlijk brood, zoals brood is bedoeld. Van mooie grondstoffen. En daar ligt ook de basis van onze samenwerking. We verwerken allebei het liefst mooie producten en op ambachtelijke wijze. We zijn in de afgelopen jaren in grote steden gaan kijken en hebben inspiratie opgedaan. Een zaak zoals deze waar producten - en het hele proces - zo bij elkaar komen was er op Texel nog niet."

En daarmee zegt hij geen woord teveel. De zaak straalt klasse uit en is een mooie positieve opsteker in roerige tijden. "Natuurlijk hadden we direct vol willen beginnen met alles, maar dat zit er even niet in. Dus doen we wat we wel kunnen, Take away-koffie en brood. Als de coronacrisis voorbij is, komt de rest wel. We richten ons nu op datgene wat wel kan. Ik ben drie jaar geleden begonnen met koffiebranden in mijn garage, inmiddels zijn er zo'n vijftien zaken op Texel waar koffie van Texelse Branding wordt geschonken. Dat ik nu samen met Fabrizio hier een officieel uithangbord voor mijn koffie en zijn brood heb, is een kroon op het werk van de afgelopen drie jaar.


Koffiebranderij Texel is de tweede zaak in het rijtje die open gaat. Eerder opende ambachtelijk Slagerij Haker al de deuren, de bloemist volgt. Texel heeft een stuk ambacht in het hart teruggekregen.