Afbeelding
Foto:

Accountant: Alsof je een marathon loopt


“Het is alsof je een marathon loopt. Er moet veel extra werk worden gedaan voor ondernemers en daarnaast gaat het standaard werk door. Best uitdagend, maar het werkt en lukt allemaal.”

Rare tijden, maar ook topdrukte bij accountantskantoor NBC Eelman & Partners. Directeur Sandra Koning maakt zich zorgen over de impact van corona op het Texelse bedrijfsleven. Maar ziet ook lichtpuntjes.

Volhouden

“Net op het moment dat de toeristen weer naar het eiland zouden komen en we weer geld gingen verdienen, kwam de intelligente lockdown. Veel bedrijven zaten toen al op het punt dat hun reserve in de winter was opgeteerd. Op het moment dat je met de paas weer omzet draait, creëer je ruimte voor het nieuwe seizoen. Nu ziet het er zorgelijk uit en is de vraag hoe lang het nog gaat duren voor bedrijven, al dan niet gefaseerd, weer kunnen opstarten. De vraag is of een aantal ondernemers het zo lang kan volhouden. Er zijn op dit moment bijdragen uit regelingen als NOW, TOGS en TOZO aangevraagd. Maar er zit weinig vet op de botten en als het te lang duurt voor er weer geld verdiend kan worden, beland je alsnog in de min.

Buiten de boot

Op Texel staan bedrijven, accountants, banken, TOP en andere organisaties in nauw contact en weten elkaar snel te vinden. Dan kun je ook snel dingen voor elkaar krijgen. Maar het heeft ook tijd nodig. Banken hebben te maken met procedures. De overheid heeft in korte tijd veel neergezet. Maar er vallen ook ondernemers buiten de boot. Er moet nog van alles omheen worden geborduurd en dat gebeurt ook. Lichtpuntje is dat deze week een aantal aanvragen van regelingen van het Rijk zijn uitgekeerd.

Zorgen

Mijn inschatting is dat een aantal ondernemers het heel zwaar gaat krijgen. De vraag is of ze het resterende seizoen genoeg kunnen verdienen om volgend jaar weer te kunnen starten. Als er klappen gaan vallen, dan zal dat richting najaar, nieuwjaar zijn. Daar maak ik me best zorgen over.”

Videobellen

Rare, maar ook drukke tijden op de kantoren van accountantskantoor NBC Eelman & partners. “Een derde van het personeel zit op kantoor, de rest werkt vanaf huis. Er worden veel overuren gedraaid, collega’s helpen elkaar. Deze maand heeft de BTW prioriteit . Normaal komen ondernemers met hun boekhouding op kantoor, nu scannen we meer in dan anders. Videobellen met collega’s en klanten. Een collega pendelt met stukken heen en weer tussen kantoor en de collega’s thuis.

Met z'n allen straks verder

Mooi om te zien is dat iedereen er voor wil gaan. Ondernemers, banken, TOP, iedereen wil het beste er uit halen. Zodat we straks met z’n allen verder kunnen. Dat geeft uitdagingen, maar ook kansen. Ondernemers worden heel creatief. Mooi om te zien, ondanks de grote zorgen. De overheid heeft maatregelen getroffen, ook zodat ondernemers elkaar zoveel mogelijk kunnen betalen. Dat zie je ook gebeuren. Mede vanuit een soort trots en ze willen elkaar niet in problemen brengen. Ondernemers zijn strijdbaar, samen de schouders eronder. Texelaars schieten te hulp, door het kopen van tulpen of het laten bezorgen van maaltijden.”