Leeg opstelterrein in Den Helder met Pasen.
Leeg opstelterrein in Den Helder met Pasen. Foto: Johan Habing

Hulp Tweede Kamer gevraagd voor toeristische gemeenten

Heb oog voor de positie van toeristische gemeenten die als gevolg van het wegvallen van het toerisme door de coronacrisis extra diep in de problemen komen.

Dat verzoek heeft wethouder Hennie Huisman (VVD, economie) in een brief aan de VVD-fractie in de Tweede Kamer. De brief is gedeeld met coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie. Wethouder Huis heeft de Tweede Kamer gevraagd bij de jaarlijkse uitkering van het Rijk een 'coronatoeslag' in te stellen, waarbij onder meer wordt gekeken of een gemeente wel of niet toeristisch is.


De Tweede Kamer wordt erop gewezen dat Texel een miljoenentegenvaller te verwachten staat door het mislopen van toeristenbelasting en het mislopen van inkomsten uit het parkeervignet. De gemeente heeft dat geld wel nodig om voorzieningen als wegen, fietspaden, het strand en de haven op orde te houden.


De wethouder noemt het verhogen van de belastingen om de tegenvallers op te vangen in de brief geen aantrekkelijke optie, omdat iedereen op Texel wordt getroffen door de coronacrisis. "Restaurants zijn gesloten, hotels en vakantieparken hebben nauwelijks tot geen gasten, de winkels zijn open maar hebben geen publiek, de lokale architect heeft geen opdrachten meer, bouwopdrachten bij bouwondernemingen worden geannuleerd, doordat afzetgebieden in een lockdown zitten, kunnen bollentelers niet meer exporteren, de visprijs is gekelderd, en door het sluiten van de restaurants kunnen agrariƫrs hun producten niet meer kwijt. Een belastingverhoging voor mensen die geen of nauwelijks inkomen hebben, lijkt dus niet de oplossing... We gaan dadelijk kritisch kijken naar mogelijkheden om als gemeente minder geld uit te geven. Maar daarbij is de economie een aandachtspunt. Die willen we niet nog meer ontwrichten door te veel te bezuinigen."