Op camping Kogerstrand staan de tenten klaar, maar er mag nog niet in worden gekampeerd.
Op camping Kogerstrand staan de tenten klaar, maar er mag nog niet in worden gekampeerd. Foto: Gerard Timmerman

Kamperen met 1,5 meter afstand: kwestie van maatwerk toepassen

De “anderhalve meter-economie” is al enige tijd onderwerp van gesprek. Ook bij kampeerbedrijven. Hoe kijken zij daar tegenaan, als ze over een poosje weer open mogen?


“Met passende maatregelen moet het wel mogelijk zijn”, zegt Klaas Tjepkema, voorzitter van de Vereniging van Texelse kampeerboeren (VTKB) en zelf kampeerboer. “Het verschilt natuurlijk per bedrijf en per situatie. Bij ons staan de caravans ver genoeg uit elkaar. We hebben drie sanitaire afdelingen. Je moet het wel goed regelen. Met het schoonmaken de deur een tijdje dicht, misschien afspreken ieder op z’n beurt.”

Er is wel iets dat Tjepkema bevreemdt aan de huidige regels van de Veiligheidsregio: “Campings met gemeenschappelijk sanitair moeten dicht, maar chalets met eigen sanitair mogen open. Waarom die uitzondering? En waarom mag een camper dan niet? Die heeft ook alles zelf aan boord. Waarom hanteren ze niet gewoon één regel?” Voor zover Tjepkema kan overzien, zijn alle leden (bijna 60) van de VTKB dicht. “Ons advies is: neem dit serieus en hou je aan de regels. We lopen helaas nu allemaal veel inkomsten mis. Laten we hopen dat we in het naseizoen wat langer open kunnen blijven.”

Onduidelijkheid betreft campings met standplaatsen met privé-sanitair (comfort plus). Die beschikken feitelijk over eigen sanitair en worden niet genoemd door de Veiligheidsregio. De Bremakker heeft dat bijvoorbeeld, maar heeft de camping, inclusief het chaletpark, wel gesloten. Ralph Koning: “Uit solidariteit, maar ook vanwege de veiligheid.” Zie ook artikel bovenaan 2.

Ook De Krim maakt geen uitzondering voor de standplaatsen met privé-sanitair. Iwan Groothuis: “We hanteren op onze campings één regel en doen niet aan uitzonderingen, ook niet voor onze 220 seizoenplaatsen, ook die met eigen sanitair. Vervelend voor deze groep, maar het is even niet anders.”

Hoewel Groothuis verwacht dat campings en andere voorzieningen nog wel even dicht moeten blijven, worden intern volop voorbereidingen getroffen om weer open te kunnen. Hij denkt op de campings de anderhalve meter wel te kunnen inpassen. “Het verschilt per locatie, we zullen maatwerk toepassen. Toiletgebouwen krijgen extra schoonmaakbeurten, het gebruik reguleren, we zullen langer bemensen, etc. In restaurants en op terrassen minder tafels, het zwembad is een groot vraagteken. Maatwerk geldt ook voor kinderanimatie.”