De Stenenplaats in Den Burg, normaal een druk trekpleister, ligt er verlaten bij.
De Stenenplaats in Den Burg, normaal een druk trekpleister, ligt er verlaten bij. Foto: Gerard Timmerman

"Economie en welvaart aan zijden draadje"

Kan dit wel veel langer zo doorgaan? Onze toeristische economie en daarmee de welvaart van het eiland hangen zo langzamerhand aan een zijden draadje. Alle regelingen, subsidies en maatregelingen ten spijt. Hoeveel schade gaat dit opleveren, vragen ondernemers zich hardop af.


Grote zorgen onder meer bij ondernemers met groepsverblijven, horeca-, logies-, detailhandels-, buitensport-, transport- en andere bedrijven. Ondernemersorganisatie TOP signaleert veel noodkreten en vragen uit allerlei bedrijfstakken op het eiland.

Michel Gregoire: “Nu er steeds meer effecten bekend worden van de 1,5-meter regel, wordt de impact daarvan duidelijk: hoe kunnen groepsverblijven dit jaar nog open en komen de schoolgroepen nog wel dit jaar? Wat kunnen de buitensportbedrijven nog verwachten van de zakelijke groepenmarkt? Worden er nog wel bedrijfsuitstapjes geboekt dit jaar? Wat te denken van evenementen: een aantal strandpaviljoens en andere evenementenorganisatoren op het eiland houden normaal meerdere grote evenementen per jaar. Velen daarvan zijn inmiddels afgelast. Hoeveel evenementen kun je eigenlijk wel houden dit jaar? En hoe dan? Het levert een duivels dilemma op. Je wil geen besmettingsrisico’s maar je wil wel overleven als ondernemer.

Ook in de horecabranche meer vragen dan antwoorden. Vooral cafés en uitgaansgelegenheden vragen zich af hoe zij straks open kunnen in “de nieuwe werkelijkheid” van 1,5 meter. Restaurants opperen ideeën over het uit elkaar plaatsen van tafels, toegangscontroles en de vraag hoe je een verdienmodel kunt creëren op basis van de helft (of minder) van je restaurantcapaciteit.

De vraag vibreert door alle toeristische sectoren op Texel. Hoe kun je straks veilig en gedoseerd, maar ook voordat je omvalt weer open? Hotels en bungalowparken hebben daar al hele regelsets voor ontwikkeld, evenals de winkels die daarbij bijvoorbeeld ook de hulp van de huisartsen inriepen. Winkels mogen open zijn; hoefden niet te sluiten. En wat zie je: winkeliers maken een praatje met elkaar, delen elkaars zorgen en concluderen dat open zijn weinig zin heeft. Er zijn immers geen eilandgasten. Texel is leeg. Zonder gasten is er voor nagenoeg niemand een goede boterham te verdienen.

De zorgen daarover zijn meer dan groot: enorm! En je kunt ook wel stellen dat het ongeloof daarover hand over hand toeneemt.

Op dit moment wordt vooral nagedacht. Met name over twee dingen. Hoe overleef je deze periode en hoe kun je met z’n allen een scenario verzinnen om straks hopelijk een goed hoog- en naseizoen te draaien? Vanuit TOP wordt op dit moment gewerkt aan een scenario om weer op te kunnen starten. Vanuit de gedachte dat je dat beter zelf kunt vormgeven dan dat het vanuit de Veiligheidsregio komt. Daar komt veel bij kijken. Op welke manier ga je de promotie van het eiland vormgeven, via VVV? Tot welke vakantiegangers kun je je richten. Hoe ziet TESO een gedoseerde opstart? Uiteindelijk moet die de capaciteit leveren. Ingewikkeld, maar tegelijkertijd moet je het praktisch en simpel houden, vinden de meeste ondernemers: veilig, gedoseerd en gericht op het optimaliseren wat er wel kan!

Tot slot: veel ondernemers genieten van de tijd die ze nu met hun gezin kunnen doorbrengen. Deze noodgedwongen situatie geeft ook ruimte voor bezinning op het harde werken, de vele uren en de weinige tijd voor kinderen en/of gezin. Wie weet wat dat oplevert aan de positieve kant van de schaal!"