Zorgen ondernemers stapelen zich op

Hoe lang gaat dit duren, hoe overleef je deze periode en hoe kun je met z’n allen een scenario verzinnen om straks hopelijk een goed hoog- en naseizoen te draaien? Vragen waarover in ondernemerskringen momenteel volop wordt nagedacht.


De zorgen bij ondernemers stapelen zich op. Bij Texels Ondernemersplatform TOP komen dagelijks veel vragen binnen. Meestal over heel praktische dingen. Hoe kun je een ondersteuningsmaatregel van de overheid gebruiken? Doen jullie iets aan het probleem van de referentiemaanden in de NOW-regeling? Ook vragen van particulieren die B&B’ s hebben. Zijn er voor hen, die nu geen mensen in hun huis durven ontvangen, ook tegemoetkomingen van de overheid? Zij zijn op papier geen “ondernemer”, maar toch gedupeerd.

Michel Gregoire van TOP: “Voor veel ondernemers is het een “struggle” om hun personeel bij elkaar te houden. Iedereen reageert anders, de één zoekt welk werk gedaan kan worden, de ander ziet het een beetje als vakantie. Want er wordt 90 procent van de personeelskosten vergoed – wat natuurlijk niet zo is. En hoe ga je om met oproepkrachten, die je uiteindelijk ook niet wil verliezen. Maar na een tijdje is het onderhoud gedaan en is iedereen uitgepoetst. Een lastig vraagstuk voor de ondernemers om op te lossen!”

Eén vraag springt er met afstand uit: “Hoe lang gaat dit duren? Met die vraag hangen veel dingen samen: moet ik verder investeren, is het rendabel om met een webshop te beginnen of met bezorgen of met “private shopping”. En ook: Ik haal het eind van deze maand niet, wat moet ik doen? Winkels denken aan de resterende verkooptijd voordat de volgende collectie - in juli - alweer komt. Hoe gaan de modewinkels dat oplossen? Hoe plan je een eventuele uitverkoop en hoe voorkom je prijsdumping?

Meer op pagina 2.