Rik Vlaming:
Rik Vlaming: "Ik vind het altijd weer een zegen om terug te zijn op Texel na een paar dagen aan de vastewal." Foto: Aangeleverd

Volledig tot rust als ik op schietbaan ben

Geboren en getogen op Texel?

Een echte Hoornder. Wel even van het eiland afgeweest voor het werk, maar wil er nu niet meer weg.


Van wie ben je er een?

Ik ben er ien van Joop en Mieke Vlaming, van het oude Paal 9.


Op een platform op zee moet alles zelf opgezet worden

Wat voor werk doe je?

Ik werk nu sinds 1997 in de olie- en gaswereld, waar ik via André Smit mee in aanraking ben gekomen. Eerst voor een dienstverlenend bedrijf, waar we met behulp van seismisch onderzoek de olie- en gasvelden van klanten in kaart konden brengen. 15 jaar geleden de overstap gemaakt naar Wintershall, een olie- en gasmaatschappij die een 24-tal platformen opereert op de Noordzee. Hier begonnen als platform-elektricien, maar hier was aardig snel de uitdaging uit. Toen een jaartje in Rijswijk vanuit het hoofdkantoor kunnen werken en daarna door naar Den Helder, waar toen een nieuw operationeel kantoor en controlekamer werden opgezet. Daar begonnen om alle automatiseringssystemen binnen het bedrijf (zowel op zee als op land) te onderhouden, waarmee we vanuit onze controlekamer de platformen kunnen besturen. Waar het aan land de normaalste zaak van de wereld is om overal water, stroom en bijvoorbeeld internet te hebben, zijn dit zaken die op zee zelf opgezet moeten worden. Eigen stroomopwekking, zelf drinkwater maken, brandsystemen, straalverbindingen opzetten om contact te krijgen met land. Daarnaast wordt er uiteraard ook nog gas en/of olie gewonnen en bewerkt, wat ook nog in goede en veilige banen moet worden geleid om het richting land te krijgen. De besturing van al deze processen valt onder onze afdeling. Zeer divers, leer nog iedere dag en een hele mooie uitdaging!


Wat is het mooie aan de offshore?

Af en toe even weg uit de hectiek van kantoor en lekker op het platform een klus doen. Fijne sfeer met collega’s uit Nederland en omstreken, buiten werken met een heerlijk uitzicht over de Noordzee en er wordt lekker voor je gekookt. En je zit midden in de techniek, waar ik me als een vis in het water voel. Spendeer nu als leidinggevende wel wat minder tijd op zee en iets meer op kantoor.


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In mijn vrije tijd ben ik veel actief als secretaris en trainer voor Schietsportvereniging Texel. Altijd een divers gezelschap mensen over de vloer, met een goede gedeelde interesse in de schietsport. Een erg sociale en serieuze groep, waar uiteraard gezelligheid ook een heel belangrijke factor is. Daarnaast zit ik in het bestuur van de overkoepelende Stichting Sportschutters Texel, samen met leden van de handboogvereniging, waar we het beheer voeren over het schietsportcentrum Odysseus. Ook heb ik nog een klein bedrijfje, waarmee ik bedrijven assisteer met industriële automatisering. In samenwerking met André Smit diverse innovatieve projecten kunnen uitvoeren, waaronder de technische installatie van het Zilt Proefbedrijf en het ballastwater-project bij het NIOZ. Beetje uit de hand gelopen hobby, maar het werkt ook ontspannend.


Wat is het leuke aan de schietsport?

Wat de schietsport voor mij erg leuk en interessant maakt, is de combinatie van fijne techniek en de ontspanning. Als ik op de baan ben, dan kan ik volledig tot rust komen en me volop concentreren om het schietresultaat op de doelkaart zo goed mogelijk te krijgen. Het vergt veel training en ik zie het ook als een concentratiesport. Ook de interne competities met de andere schutters zijn goede motivatoren om nog betere resultaten te behalen. Het is de combinatie van alles dat het resultaat maakt, heerlijk ontspannend om daarmee bezig te zijn.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Direct en eerlijk. Ik vind het altijd weer een zegen om terug te zijn op Texel, als ik weer een paar dagen door heb moeten brengen aan de vaste wal. Wel een beetje ons kent ons, maar met voldoende privacy. Bevalt me zeer goed.


Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De open cultuur, even lekker ouwehoeren, het informele. Met elkaar de schouders eronder en wat voor elkaar krijgen.


Wat zou er op Texel anders mogen?

De hoge prijzen van de huizen vind ik een groot probleem. Met deze absurde bedragen haal je geen verjonging naar of starters op het eiland en vertrekken jonge gezinnen. Ook het natuurbeleid schiet in bepaalde zaken uit de bocht, met afsluiten van grote gebieden en schade/overlast door falend wildbeheer. Uiteraard is de natuur belangrijk, maar men vergeet nog wel eens dat er ook mensen (moeten) leven.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Lekker leven en laten leven. Niet teveel voor elkaar bepalen wat wel en niet mag, elkaar af en toe ook wat gunnen.


Wie verdient een grote pluim op Texel?

Zonder meer de zorg. Als ik zo vanuit diverse hoeken zie en hoor, hoe hard personeel en vrijwilligers ervoor zorgen dat allen die zorg behoeven het naar de zin wordt gemaakt, daar heb ik verschrikkelijk veel respect voor. Niet alleen het verzorgingstehuis, maar ook op instanties als bijvoorbeeld de Novalishoeve en het Maartenhuis moeten we trots zijn.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik denk dat de huidige hoeveelheid een handelbare groep is, al zie ik liever wat meer kleinere onderkomens in plaats van de vakantieparken. Je spreidt dan alles wat meer en men gaat wat vaker buiten de deur.


Hoe ga je om met de coronacrisis?

Het is nog steeds een rare gewaarwording met de maatregelen, op een zaterdagmiddag over de haven en je komt maar 1 persoon tegen. Voor mijn werk ben ik 1 dag in de week in Den Helder, de rest van de dagen vanaf huis aan het werk. De schietsportvereniging is ook gesloten en dat is wel een sociale uitlaatklep die je begint te missen. Zeker ook het praatje met de leden en gasten is nu minimaal. Gelukkig is het op Texel goed uit te houden. Genoeg plek om ongestoord een rondje door de duinen of op het strand te lopen.


Volgende 'Eiland Van...'?

Remon van der Zwaag, we zijn al heel wat jaren bevriend. Hij is behoorlijk actief op diverse vlakken, onder andere als timmerman, parachutist en fotograaf.