Afbeelding
Foto:

mr Natalie schrijft...

Corona en gevolgen voor de bouw


Een bericht van de advocaat van de Wadden. Terwijl ik dit schrijf, heb ik prachtig uitzicht over de kleurrijke Texelse tulpenvelden. Als ik daar zo naar kijk, lijkt er niets aan de hand. Helaas is niets minder waar. Iedereen is in de greep van het coronavirus. Omdat dit virus zoveel eilanders raakt en gezien de grote groep bouwondernemingen op Texel, sta ik deze keer stil bij de gevolgen voor de bouw. Omdat ik het je gun dat dit zo maximaal mogelijk geregeld is.


Anders dan scholen, de horeca of tandartsen is de bouw nog niet van overheidswege stilgelegd. Toch heeft de uitbraak van het virus ook voor de bouw al grote nadelige consequenties. Denk aan vertraging of zelfs annulering van de levering van bouwmaterialen (uit China), of de terugloop van beschikbare medewerkers in verband met deze pandemie. Met als mogelijk gevolg hogere kosten voor personeel en materiaal. Een risico dat gewoonlijk voor rekening en risico van de aannemer komt. Maar hoe zit dat nu?

Om te kijken wat er mogelijk is, gaan we even de juridische diepte in door te checken welke afspraken er gelden tussen de aannemer en de opdrachtgever? In de bouwwereld laten veel bouwondernemingen de Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV) van toepassing zijn in het contract of de aannemingsovereenkomst. Daar gaan we nu voor het gemak vanuit.


Stel dat er sprake is van vertraging. Voor vertraging in de oplevering draagt de aannemer in principe zelf het risico. De extra kosten die hij als gevolg van de vertraging moet maken, kunnen niet op de opdrachtgever worden verhaald. Het is zelfs zo dat als de aannemer een contractuele oplevertermijn overschrijdt, de opdrachtgever recht heeft op een korting (boete) per dag van de vertraging.

“Is er dan niets mogelijk in deze uitzonderlijke situatie?", hoor ik je denken. Indien door overmacht niet van de aannemer kan worden gevergd dat het werk binnen de overeengekomen termijn wordt opgeleverd én de UVA van toepassing is, heeft de aannemer recht op een termijnverlenging op grond van §8, lid 5 UAV 2012 die daardoor een eerste oplossing biedt.


En hoe zit het dan met die hogere kosten door de corona? In § 47 UAV 2012 is bepaald dat de aannemer aanspraak heeft op bijbetaling als er sprake is van kostenverhogende omstandigheden. Onder kostenverhogende omstandigheden wordt verstaan: omstandigheden waarmee de aannemer bij het aangaan van de overeenkomst geen rekening hoefde te houden, die niet aan hem zijn toe te rekenen en die de kosten van het werk aanzienlijk verhogen (volgens vaste rechtspraak minstens 5 procent).


Voor zover deze regeling niet contractueel is uitgesloten of beperkt (wat regelmatig gebeurt), biedt dit artikel dus ook een oplossing voor het bouwbedrijf. De aannemer moet de opdrachtgever dan wel zo spoedig mogelijk schriftelijk op de hoogte stellen van de kostenverhogende omstandigheden én aangeven wat de omvang van de kostenverhoging is.

Mocht je tot hier zijn gekomen, dan heb je als het goed is begrepen dat er toch wel wat mogelijkheden zijn voor de Texelse bouwbedrijven. Mocht deze column dit keer toch te juridisch zijn, terwijl je hier nu wel mee rondloopt is het goed te weten dat we elke dag online beschikbaar zijn. Op een mooie week!


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker