Toeristische gebieden vragen extra steun

Burgemeester Uitdehaag heeft de provincie Noord-Holland en de Tweede Kamer gevraagd de compensatieregelingen voor toeristische gebieden als de Waddeneilanden ruimer te gaan toepassen.

De Texelse economie drijft voor 75 tot 80 procent op het toerisme en daar is vrijwel volledig een einde aan gekomen, waardoor Texel als toeristisch gebied extra zwaar wordt belast door de coronacrisis. Daarnaast vallen huisjesverhuurders, groepsaccommodaties, campings en fietsenverhuurders niet onder de compensatie-codegroepen.

Gedeputeerde Jack van der Hoek (economie) heeft samen met bestuurders van andere provincies een brandbrief geschreven aan Den Haag en daar is op gereageerd. Onder meer VVD, CDA en D66 hebben aangegeven met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) over extra compensatie voor toeristische gebieden te willen praten.

De inzet is onder meer om campings, huisjesverhuur en contactberoepen alsnog onder de zogeheten 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers' (Tozo) te laten vallen. Daarnaast wordt volgens wethouder Hennie Huisman (economie) voor toeristische regio’s, zoals de Waddeneilanden, bekeken of het mogelijk is de regeling voor nog meer bedrijven open te stellen.