WIES is één van de hoofdacts op SomPop.
WIES is één van de hoofdacts op SomPop. Foto: PolgaraProductions

Hoop, misschien tegen beter weten in

Zaterdag 4 juli moet het gebeuren. SomPop 2020. Drie podia, vier areas en heel veel muziek en ander vertier. De succesformule van de afgelopen twee edities is voortgezet en uitgebouwd en de organisatie is er helemaal klaar voor. “Nu moet alleen het geluk nog aan onze kant staan”, stelt de organisatie. “Wij willen, de bands en andere artiesten willen, vanuit de gemeenschap horen we dat de liefhebbers willen. Hoe mooi zou het zijn als we vier juli na deze ellende bij elkaar kunnen komen voor het jaarlijkse feest in De Waal?”

Op het Texels Live Stage staan voor dit jaar zes geweldige bands gepland. Tessel, Queens Pleasure, Bare Jams, WIES, Personal Trainer en Druiprek XL. De eerste band die rond 14:00 uur het podium betreedt is Tessel. “Alleen al om de naam wilden we ze boeken”, vertelt Duncan Whyte van SomPop. “Maar muzikaal gezien verdienen ze ook zeker een plek op het festival.” De band maakte dit jaar furore tijdens de Popronde. Een aanstekelijke mix tussen beachpop en Britpop. Queens Pleasure, WIES en Personal Trainer zijn door 3FM en 3voor12 uitgeroepen tot must see bands van 2020. De eerste en tweede band denderen over het podium met aanstekelijke rock en WIES is de Nederlandstalige sensatie van dit jaar. Alle drie de bands waren de laatste maanden regelmatig te zien bij De Wereld Draait Door.


Rond ‘het avondeten’ staat de band Bare Jams gepland. Deze ska-reggaeband uit Londen wil al drie jaar op SomPop spelen en dit jaar gaat het eindelijk lukken. De avond voor het Texelse festival staan ze in Paradiso. Het Live stage wordt afgesloten door Druiprek XL. “We wilden eruit met een knaller.” Druiprek is een rave formatie met analoge synthesizers geïnspireerd door acid rave, techno en 90’s house. Live verrijkt met psychedelische visuals en aangestuurd door een zeer eigenzinnige MC, probeert Druiprek elke plek om te toveren tot een brute rave. “Je weet niet wat je meemaakt, De Waal zal op zijn grondvesten trillen zoals dat heet”, vertelt Duncan.


Het Waal 17 Dans Strand, de TX Bierboet en het Texels Kwartier zijn ook terug. Van 12:00 tot 00:00 heerlijk dansen op de opzwepende beats van de verschillende DJ’s die het strand gaan bedienen. Relaxen en genieten van lekker Texels Bier in het Texels Kwartier. Dit jaar inclusief een heuse Bar-Cade, de Poezie Tornado en… “Kom dat vooral beleven.”


De TX Bierboet staat ook dit jaar weer garant voor feest, feest en nog eens feest. De Woudrukkers, voor de tweede keer uitgeroepen tot beste feestband van Nederland, zal twee optredens verzorgen. DJ Timmie Tirol, de kleinste dj van Europa draait een geweldige party set en er is uiteraard weer een legendarische Nederlandse artiest die iedereen gezien wil hebben. Wie of wat blijft nog even een verrassing.

Voor de jeugd tot en met 17 jaar is er in de TX Bierboet vanaf 15:45 SomPop 0.0. Een Silent Disco waarbij de bezoekers een koptelefoon krijgen en kunnen kiezen uit een aantal DJ’s om op te dansen. “Je weet niet wat je meemaakt. Staat de een te grooven op de laatste dance tracks, staat ernaast iemand los te gaan op rock of Nederlandstalig. Hilarisch om mee te maken.”


De organisatie is zich ervan bewust dat het hele feest niet door kan gaan in verband met de huidige coronacrisis. “Dat zijn we ons terdege bewust”, zegt voorzitter Aart Slegh. “Het is misschien tegen beter weten in, maar we willen niet nu al de handdoek in de ring gooien en in deze tijd is het ook prettig om iets te hebben om naar uit te kijken. En daarom zeggen wij vol goede moed: tot vier juli. Tot SomPop!”