Logiesverstrekker mist garantiefonds

“Mensen krijgen van de regering het advies om thuis te blijven en voor Pasen en de meivakantie geen plannen te maken. Maar wat als je, zoals veel mensen, al lang en breed plannen hebt gemaakt en maanden geleden al hebt gereserveerd, een aanbetaling hebt gedaan of helemaal hebt betaald? Daar hoor ik Rutte niet over. De reisbranche heeft daarvoor een garantiefonds, maar bij de recreatie bestaat dat niet.”


Marc van den Berg van vakantiepark Dennenoord signaleert op dit vlak een groot gemis in de landelijke politiek. “Wij volgen de richtlijnen van de RIVM en luisteren naar onze brancheorganisatie. Die zegt: handel naar eer en geweten. Dat doen we ook. We zijn gestopt met adverteren, het restaurant is dicht, en bij de receptie en bij de winkel hangen schermen waarop we onder meer vragen anderhalve meter afstand te respecteren.

De telefoon staat roodgloeiend. Mensen die willen omboeken kunnen hun verblijf doorschuiven naar een andere periode. Het hoogseizoen staat al vol reserveringen, dus dan wordt het meestal het najaar of zelfs naar Pasen of de meivakantie van volgend jaar. Als mensen willen annuleren, dan zijn die kosten helaas voor hun eigen rekening. Want wij kunnen het op geen enkele verzekeringsmaatschappij verhalen.

Dit gaat ook ons sowieso heel veel geld kosten. Hoeveel is nog niet te zeggen. We proberen zoveel mogelijk de rem te zetten op kosten, zodat we de vaste kosten kunnen blijven betalen. Laten we hopen dat dit zo snel mogelijk voorbij is en het normale leven weer verder kan.”