Gevreesde drukte blijft voorlopig uit

Er werd gevreesd dat het ondanks de oproep om thuis te blijven, toch druk zou worden op Texel dit weekend. De vrees bleek ongegrond. Er kwam slechts een handjevol toeristen naar Texel. Zondag waren er met het prachtige weer aardig wat mensen op het strand, maar dit waren veelal Texelaars en bovendien was er ruimte genoeg zodat ruimte gewaarborgd werd.

Vrijdag werden in totaal 2.880 passagiers vervoerd, dat is ruim tachtig procent minder dan een normale vrijdag in maart. Dit blijkt uit de vervoerscijfers van TESO. Er was vrijdag flink wat onrust op sociale media na beelden van een vol opstelterrein in Den Helder. De webcambeelden toonden in de middag inderdaad een vol opstelterrein, maar daarbij dient wel meegenomen te worden dat de boot overdag maar eens in de twee uur vaart. TESO ziet dat het aantal mensen dat gebruik maakt van de veerdienst van week tot week verder afneemt.


Afgelopen vrijdag telde TESO 3.240 passagiers, op vrijdag 20 maart waren dat er nog 3.911 (toen bijna 75 procent minder dan normaal). Per saldo zijn er vandaag (vrijdag) 184 mensen naar Texel gekomen. Dit betekent de som die overblijft wanneer je het aantal personen dat naar Texel kwam verrekent met het het aantal mensen dat vertrok. Wanneer de cijfers van de hele week worden meegenomen zijn er volgens de TESO-cijfers nu zo'n 135 mensen meer op Texel dan afgelopen maandag.

Zaterdag heeft TESO 1.441 (vorige week 1.356) en op zondag 1.484 (vorige week 1.267) personen vervoerd. Dus zo’n 11 procent meer dan vorige week op die twee dagen (al gaat het nu verhoudingsgewijs om relatief kleine aantallen). Over de hele week bezien zijn er van 30 maart tot en met 5 april bij benadering net zoveel mensen naar Texel gekomen (7.807) als dat er naar de vaste wal zijn vertrokken (7.801).


Online stelde een lezer de terechte vraag dat er normaal geen personen in auto's worden geteld. TESO geeft hierover de volgende uitleg: "Vanaf het moment waarop wij mensen die in een voertuig aan boord komen, hebben gevraagd om tijdens de overtocht in het voertuig te blijven zitten, tellen we bij iedere afvaart het aantal mensen per dek (salondek en voertuigdekken."

Ondanks de cijfers is de bezorgdheid bij velen niet weg. Zo stelt een reaguurder op Facebook dat de 'vakantieparken nog gewoon vol zitten'. Hij kreeg direct antwoord van Krim-directeur Iwan Groothuis. "Alle boekingen zijn geblokkeerd tot en met 28 april bij de grootste logiesverstrekker. Zeven aankomsten gisteren, waarvan meeste eigenaren", stelt hij zaterdag.


Van mogelijke drukte was ook in De Koog niet veel te merken, zie pagina 2.