Bij Landal Beachpark Texel gaan de werkzaamheden aan dit nieuwe facilitaire gebouw door. Wel houden de werklieden afstand.
Bij Landal Beachpark Texel gaan de werkzaamheden aan dit nieuwe facilitaire gebouw door. Wel houden de werklieden afstand. Foto: Gerard Timmerman

Bouw: Geleerd van de vorige crisis

Over de bouwsector klinken landelijk zorgelijke geluiden. Hoe hoe gaat het in de aannemerij op Texel?


“Af en toe is het een beetje passen en meten, maar we kunnen met alle maatregelen nog aardig uit de voeten”, vertelt Chris Simons van Bouwbedrijf Frans Zegel.

“Veel materialen die we gebruiken hebben we nog op voorraad of worden nog op tijd geleverd, al hebben we wel al verschillende maatwerk producten die niet afgeleverd kunnen worden omdat onderdelen daarvan niet bij de fabrieken aankomen, dus de problemen met aanvoer zijn er al wel en vertraagt sommige projecten nu. We proberen zoveel mogelijk op afstand van elkaar te werken. Maar een timmerman werkt weinig tot nooit echt alleen, die zijn tot elkaar veroordeeld… Maar natuurlijk houden we ons zo goed mogelijk aan de regels. Ook werken we niet meer in één ruimte samen met b.v. een elektricien of loodgieter, maar daar is iedereen zich op dit moment wel van bewust, dat dit uit den boze is.

Qua werk hebben we in de bouw een hoge piek achter de rug. Alles ging de goeie kant op, er was veel vraag. Ik merk nog weinig verschil, we zitten nog steeds volop in de drukte. Wel maak ik met zorgen over de komende tijd, er zijn nu al opdrachtgevers die het werk uitstellen naar volgend jaar, en dat kan ik begrijpen, eerst dit maar eens aanzien en dan maar afwachten hoe het verder zal verlopen. Het nadeel van bedrijven als die van ons, is dat de klap pas later komt."

Behoorlijk druk

Met nog voor een jaar tot anderhalf jaar aan opdrachten in portefeuille zitten ze bij Bouwbedrijf Texel bepaald niet stil. “Het is behoorlijk druk”, meldt Dennis Beumkes. “Wel hebben we bepaalde werkzaamheden, zoals voor Woontij en bij particulieren thuis op een iets lager pitje gezet. Het is lastig om nu bij mensen over de vloer te komen, die klemmende deur moet maar even wachten. We moeten de risico’s niet opzoeken als het niet hoeft. Maar werken in nieuwbouw en renovatie, waar je met vier tot zes man tegelijk werkt, gaat vrij goed. Dan kun je best afstand houden. Ook in schaftkeet. Daarom spreiden we de pauzes.”

“We hebben nu nog een flinke werkvoorraad en ik ben blij dat wij, met inachtneming van de voorschriften, mogen doorwerken. De helft van onze klanten heeft een winkel, horeca- of logiesbedrijf. Zij worden nu héél hard getroffen. We leven met hen mee. Dat gaan wij op termijn natuurlijk ook merken aan het werkaanbod. Bij de vorige crisis is de bouw ook hard getroffen. Daar hebben we van geleerd. We weten dat het minder wordt, nu kunnen we er gecontroleerd naartoe werken.”

Als voorzitter van de Texelse afdeling van Bouwend Nederland hoopt Beumkes dat Texelse aannemers coulance tonen naar de getroffen sectoren. "Die worden als klant toch graag geholpen. We weten nog heel goed hoe het voelt om in een crisis te zitten en hopen dan ook mede dat na dit virus iedereen zal denken aan de Texelse ondernemers met winkels en horeca-gelegenheden.”

Minder afstemming en controle

Directeur-eigenaar Kees Jan Tuin uit Den Helder, wiens bedrijf ook veel op Texel werkt: “Veel van onze opdrachtgevers, zoals de gemeente en andere organisaties, zitten thuis en komen niet meer voor overleg. Minder afstemming en controle dus. Maar ze willen wel dat er wordt doorgebouwd, begrijpelijk. We houden ons aan de speciale richtlijnen van het RIVM, voeren veel overleg met Bouwend Nederland, het ministerie en maken ook intern duidelijke afspraken. We hebben relatief weinig zieken, niet meer dan normaal. Maar we moeten ook goed op onze mensen passen, veiligheid boven alles.

Waar we veel last van hebben is dat TESO nu om de twee uur vaart. Chauffeurs die vanuit het land komen met bouwmateriaal, komen in de knoei met hun timing. Onbegrijpelijk in deze tijd, dat kost ons héél veel geld."

Toch wil Tuin geen klaagzang ophangen. “Als je kijkt naar veel bedrijven om ons heen, zoals horeca, hotels en winkels die dicht moeten of hun omzet hebben zien wegvallen, moeten wij als bouw in onze handen knijpen dat we kunnen doorwerken."