Martijn Padberg geniet nog de dieren.
Martijn Padberg geniet nog de dieren. Foto: Job Schepers

Zorg voor de dieren gaat natuurlijk gewoon door bij Texel Zoo

Dit jaar moest het jaar worden bij Texel Zoo! De laatste jaren werd er flink geïnvesteerd in de mini-dierentuin aan de Schorrenweg, onder meer bekend vanwege zijn roofvogelshows en de meest bijzondere vlinders. In plaats van drukte is het leeg. De enige aanwezigen die er zijn, zijn eigenaren Martijn Padberg en Mariëlle Blauw en natuurlijk alle dieren. "De dieren moeten verzorgd worden en dus gaat ons werk onverminderd door", vertelt Martijn.

Bij Texel Zoo zitten in totaal zo'n vierhonderd dieren. Vogels, stokstaartjes, aapjes, vissen, eekhoorns, walibi's en zo nog wat bijzondere dieren. "De vlinders zijn er niet, want die cocons komen per vliegtuig en daar zit nu een verbod op. Dat geldt voor meer zaken. Er zouden een aantal vogels van ons naar Japan. Alle papieren waren rond, maar toen kwam de coronacrisis", legt Martijn uit.

De crisis legde de inkomsten zo goed als stil, de kosten lopen door. Voor sommige vogels is voer nodig dat niet in Nederland is te krijgen. Het droogvoer hebben Martijn en Mariëlle groot ingeslagen voor het geval deze toevoer uiteindelijk toch stil komt te leggen. In de vriezer ligt ook bevroren fruit voor het absolute noodgeval. "We kunnen nu nog aan vers fruit komen, maar als dat niet zo is moeten de dieren ook eten. Verder zijn er nog kosten om de kas te verwarmen. Overdag hoeft dat nu niet door de zon, maar vanaf een uur of acht tot de volgende morgen moet dat wel", vervolgt hij.

De inkomsten zijn gelukkig niet helemaal opgedroogd. "We hebben donateurs. We hebben een speciale site www.texelzoo-shop.nl. Mensen kunnen hier een dier 'adopteren' of een mandje fruit voor de dieren kopen. Steeds meer mensen doen dat gelukkig en we worden ook gebeld door mensen die gewoon willen sponsoren. We zijn hartstikke dankbaar en we kunnen het goed gebruiken ook. We vallen buiten alle regelingen namelijk."

Martijn laat zien hoe hard ze bezig zijn om alles in orde te maken voor als ze straks weer open mogen. "We hadden nog een aantal plannen met een terrarium, maar we doen nu eerst het hoognodige. Ik word ondanks de situatie nog steeds heel vrolijk als ik hier rondloop en er zijn ook mooie dingen zoals de nieuwe hoorn van Balou (zie pagina 5 red.). Ik heb een prachtige baan met geweldige dieren. Je moet over een maand komen, dan staat ook alles nog eens in bloei ook. Natuurlijk gaat gezondheid voor, laten we daar duidelijk over zijn. Maar ik hoop dat we snel weer open kunnen, zodat iedereen weer van dit moois mag genieten."