De Dorpsstraat van De Koog, zaterdagmiddag rond half 1.
De Dorpsstraat van De Koog, zaterdagmiddag rond half 1. Foto: Job Schepers

Ondernemers badplaats blijven strijdbaar

Het is leeg in de Dorpsstraat. Van de drukte die door sommigen gevreesd werd is in De Koog aan het begin van de zaterdagmiddag in ieder geval geen sprake. Toch gebeurt er van alles in de normaal zo drukke badplaats.

In café De Jutter is men bezig de hele zaak onder handen te nemen. Marieke Schraag, normaal stralend achter de bar, is druk bezig met het poetsen van de vloer en eigenaar Tjeerd Henstra is samen met een andere collega achterin de zaak bezig. "Je moet toch wat. Maar ik hoop dat het snel over is. Ik heb gisteren een appje gestuurd naar iedereen die nog bonnetjes had openstaan. Binnen een dag heeft de helft al betaald. Dat vind ik mooi om te zien."

Bij Primera is Kees Mets nog goed gemutst. "Ik heb geen Facebook, maar Kim (zijn partner red.) leest wel eens wat voor. Allemaal van die meningen waar ik geen interesse in heb. Geef mij maar feiten. Goed dat je die vervoerscijfers vanmorgen direct online hebt gezet. Nee, het is hier niet druk. Ik heb een man of veertig gehad aan het einde van de dag denk ik, waar dat er normaal vierhonderd zijn. Gisteren heb ik op de fiets nog maar een staatslot bij een klant gebracht die het normaal komt halen. Aan de Pelikaanweg, ik heb het fietsend gedaan. Tijd is er wel voor."

Bij het horecapaar Maurice en Gina de Groot wordt er druk geklust. Maurice is bezig met het schoonmaken van de trap van café Babbels en groot onderhoud bij discotheek De Toekomst en Gina is voorbereidingen aan het treffen voor het schilderen van café Onder de pomp aan de overkant, de kroeg die het stel in januari overnam. "En dan wil je lekker aan de slag. Toen bekend werd dat de kroegen dichtgingen, was het hier stampvol. Een halfuur later moesten we dicht zijn. Ik ben benieuwd hoe lang dit nog duurt. De formulieren voor die €4.000 zijn aangevraagd. Maar als de kosten doorlopen, kom je niet ver natuurlijk."

Bij slagerij Moormann & De Boer is de stemming prima. "Wij mogen niet klagen als we naar anderen kijken. Onze online verkoop heeft echt wel een sprong gemaakt. Er zijn begin dit jaar twee mensen vertrokken en dat vond ik toen heel vervelend, maar nu is er hier ook minder werk. Ja, ook wij zien de inkomsten enorm dalen, maar niet zoals bij anderen. Wij klagen niet", vertelt eigenaar Kees Moormann.

De Jumbo toont als een doordeweekse dag in januari. Je kunt er een kanon afschieten. "Net waren er nog wat mensen, maar het is nu echt uitgestorven. Ik ben al lang blij dat ik nog werk heb", stelt een caissière.

Bij Beach Active Plaza treffen we eigenaar Michel Gregoire en Jan van Beek. Laatstgenoemde heeft met zijn vrouw souvenirwinkel Van Beek Byoux tegenover de zaak van Gregoire, ze gaven onlangs aan dat dit hun laatste jaar met de winkel was. "Nog maar een jaar door dan", grapt hij. Hij heeft geen mensen gehad vandaag. "We zijn toch nog open. Je moet toch wat."

Gregoire vult aan: "Ik ben open, maar voor wie. Je hebt in deze tijd net je nieuwe collectie. Dat moet allemaal betaald worden. Het is te hopen dat er na deze crisis niet overal van die opruimacties komen. Daar zou de branche afspraken over moeten maken. Er zijn een paar kledingwinkels open. Maar dat is meer uit wanhoop."

In één van de kledingwinkels die open is, loopt een verdwaald toeristisch stelletje. Het zijn de enige mensen in de winkel. Hoewel de ondernemers van De Koog vrolijk doen en beleefd blijven, is er in de normaal zo gezellige badplaats niet veel reden voor vrolijkheid.