'Er zijn absoluut geen signalen die wijzen op toestroom met Pasen'

"'Er zijn absoluut geen signalen die wijzen op toestroom met Pasen. We zijn alleen maar bezig met omboekingen en annuleringen." Dat verzekert VVV-directeur Frank Spooren in gesprek met de redactie.

Waar Zeeland deze week al toeristische overnachtingen schrapte, heeft Texel vooralsnog niet dit besluit genomen. "Ook hier staat de gezondheid van de bewoners absoluut voorop, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar de zorgsituatie is echt niet vergelijkbaar. Daarnaast zijn er echt bijna geen toeristen op het eiland. Pasen is traditiegetrouw een moment dat veel Duitsers naar het eiland komen en die mogen nu niet naar het buitenland. Natuurlijk zijn er wel een paar Duitsers op Texel, net zoals er wel ongehoorzame Nederlanders zijn. Maar het zijn er echt maar een paar. Nederlanders boeken dat weekend meestal last minute en wij doen in ieder geval geen last minute-boekingen", stelt Spooren. Ook op de andere Waddeneilanden wordt geen toestroom verwacht.


Feit is dat er online flink wat kritiek is op de behandeling van mensen die willen annuleren. Op de redactie stromen meerdere berichten binnen van mensen die willen annuleren, maar hiervoor de volle mep moeten betalen. "Wij dringen bij de logiesverstrekkers aan op coulance in de afhandeling. Het totaal op slot gooien zou aan de andere kant betekenen dat alle juridische overeenkomsten vervallen en iedereen die geboekt heeft, al het geld terugkrijgt. De volledige cash-flow verdwijnt dan, zonder dat er al steun is vanuit de overheid. Hoe vangt de ondernemer dit op?"