Foto van Georgische strijders en de cover van het boek.
Foto van Georgische strijders en de cover van het boek.

"Nights of the Bayonets" zet Russenoorlog in historische perspectief

“Night of the Bayonets: The Texel Uprising and Hitler's Revenge, April–May 1945.”

Titel van het boek dat Eric Lee, geboren in Amerika en Israëlisch staatsburger, schreef over de Russenoorlog op Texel en dat onlangs in een Engelstalige versie is verschenen. Lee was in 2018 voor onderzoek op het eiland, maar deed onder meer ook research in Engeland en Georgië. Hij plaatst de gebeurtenissen in historisch perspectief

Over de Russenoorlog die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog op Texel woedde is al veel gezegd en geschreven, menig boek is er over verschenen. Toch meent Lee het nodige te kunnen toevoegen.

Daarover zei hij op Texel. "In de eerste plaats ken ik er maar eentje in het Engels, een vertaling van het boek van Dick van Reewijk, maar daarin staan vooral veel plaatjes en foto's en interviews met overlevenden. Dit wordt een boek in het Engels en dat is hard nodig."

"Wat ik ook kan toevoegen is dat ik de gebeurtenissen in historisch en politiek perspectief plaats. De opstand kwam niet uit het niets en Texel was ook niet de enige plek waar Georgiërs rebelleerden tegen de Duiters. Ik ben in Georgië geweest voor een eerder boek over de periode van 1918 tot 1921, toen Georgië onafhankelijk was en een democratische regering had. Mijn vorige boek ging over de inval van een Brits commando op de Kanaaleilanden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar zaten toen ook Georgiërs. Ook die strijd duurde maar kort en vertoont overeenkomsten met de opstand op Texel. In het boek ook een politiek-historische en een morele verantwoording. Were they good or bad guys? Wie is er verantwoordelijk voor de dood van al die burgers? Het is ingewikkeld, want de Georgiërs hadden wel een Duits uniform aan."

Lee dook onder meer in Britse archieven en ontdekte dat over vier verschillende plaatsen gesproken waar de Engelandvaarders, de mannen die vanaf Texel naar Engeland overstaken om hulp te halen, aan land zijn gegaan. Hij sprak met een kleinzoon van iemand die hen had zien komen en weet het nu precies. Ook vond hij een bericht van Eisenhower aan de Russen, om de Georgiërs die het overleefden thuis als helden te behandelen. Eerst werden ze geaccepteerd, later in een kamp gestopt, weer vrijgelaten."

Het boek van 232 pagina's verschijnt in druk en als e-boek en is te bestellen via www.amazon.com.