Topdrukte Rabobank: Alle zeilen bijzetten

“Dit is een enorme slag, we moeten alle zeilen bijzetten om de schade voor onze klanten zoveel mogelijk te beperken of zo goed mogelijk op te vangen.”


Topdrukte bij Rabobank Kop van Noord-Holland. Bestuursvoorzitter Harry Nieuwenhuizen: “Het is heel hectisch, in dubbel opzicht. We zijn ook zelf een bedrijf, zowel financieel als in organisatorisch opzicht. In deze crisissituatie moeten we onze organisatie in ongekend hoog tempo optuigen en het is ook zaak onze medewerkers zo goed mogelijk op de been te houden. Onze eigen continuïteit is van belang, ook voor onze klanten.”

“Klanten zijn diep getroffen. De uitdrukking van premier Rutte dat veel bedrijven midscheeps zijn geraakt, is heel treffend. Voor bedrijven in de horeca, toerisme en aanverwante bedrijven is het voorseizoen weg. Ook al loopt Texel in de zomer weer vol, dat maak je niet meer goed. Als bank doen we wat we kunnen om bedrijven overeind te houden. Bedrijven kunnen voor een half jaar uitstel van aflossingen krijgen, met verlenging van de looptijd. Die aflossingen komen dus pas weer aan het einde van de looptijd terug. Particulieren kunnen voor drie maanden een betaalpauze aanvragen voor aflossingen en rente van hun hypotheek. Dat kunnen klanten online aanvragen.

Maar voor veel bedrijven die hard worden getroffen zal dat niet genoeg zijn. Daarvoor zijn andere vormen van uitstel van betaling nodig. Denk aan de belastingdienst en de gemeente, die al meewerken. Ook bijfinancieren zal bij veel bedrijven noodzakelijk blijken. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor de BMKB-regeling open gezet, waarbij het Rijk garant staat voor financiering bij de bank. Als bank proberen we dit proces voor de klant zoveel mogelijk te versnellen. Het aantal aanvragen dat we normaal in maanden te verwerken krijgen, moeten nu razendsnel door de pijplijng. Er wordt met man en macht aan gewerkt.”

Op pagina 2 "Texelse economie extra gevoelig voor corona".