Jenni Welsh, thuis tijdens de promotie.
Jenni Welsh, thuis tijdens de promotie. Foto: Aangeleverd

Promotie online thuis op Texel in plaats van op de universiteit

Het is normaal een plechtige bijeenkomst met meerdere wetenschappers (opponenten) tegenover je en twee steun- en toeverlaten (paranimfen) naast je om de jarenlange inspanningen voor een proefschrift officieel af te sluiten.

Voor marien ecoloog Jenni Welsh van het NIOZ op 't Horntje verliep de promotie naar een doctorstitel in de wetenschap afgelopen maandag anders dan anders als gevolg van de corona-crisis. Als eerste NIOZ-onderzoekster promoveerde ze thuis aan de Oosterenderweg achter de laptop en niet tijdens een officiƫle plechtigheid op de Vrije Universiteit in Amsterdam waar ze voor haar promotie-onderzoek aan verbonden was. Ook voor de VU was het de eerste keer dat een onderzoeker digitaal promoveerde.


Hoewel digitaal en op afstand werden toch zoveel mogelijk de officiƫle gebruiken van een wetenschappelijke promotie in stand gehouden. Dat betekende dat Jenni en haar opponenten netjes gekleed achter de computer zaten en de bijeenkomst werd ook afgesloten door de zogeheten pedel die met een staf op de vloer tikte en 'hora est' riep om aan te geven dat de bijeenkomst voorbij was. "Ik hoefde alleen geen praatje voor leken te houden, dus de bijeenkomst duurde vijftig minuten in plaats van een uur. En ik had geen paranimfen naast me." Hoewel bijzonder hield Jennie een tweeslachtig gevoel over aan het geheel. "Ik ben blij dat het gelukt is om te promoveren, want het is onzeker hoe het de komende tijd zal gaan. Het had anders ook misschien nog een jaar kunnen duren voordat ik weer aan de beurt zou kunnen zijn." Een tegenvaller was dat Jenni de aanwezigheid van een hoop vrienden uit Europa moest missen. Zij konden de promotie ook niet live volgen via internet; de vrees was dat de verbinding eruit zou klappen als er teveel mensen zouden inschakelen. "Het was nu alleen met mijn opponenten en die zaten ook allemaal thuis. Bij een was de verbinding slecht en kon ik de vraag niet goed verstaan, bij de anderen verliep het gelukkig allemaal goed." De vriend van Jennifer mocht ter ondersteuning wel aanwezig zijn, maar moest zich op de achtergrond houden.

Jenni deed onderzoek naar de inname van virusdeeltjes bij verschillende zeedieren terwijl ze zeewater filteren om zuurstof en voedsel binnen te krijgen. Begin mei en half juni staan er opnieuw twee promoties van NIOZ-onderzoekers gepland. Het is volgens het NIOZ nog niet bekend hoe die plechtigheden gaan verlopen.