In kleur de over- en ondervertegenwoordiging per sector (1 is gem. in Nederland). Rechtboven de prognose per sector van groei/krimp in procenten.
In kleur de over- en ondervertegenwoordiging per sector (1 is gem. in Nederland). Rechtboven de prognose per sector van groei/krimp in procenten. Bron: RaboReserach Nederland

Texelse economie extra gevoelig voor corona

Texel blijkt enorm gevoelig voor de coronacrisis: horeca, landbouw, detailhandel en logistiek die het hardste worden getroffen zijn juist de kurk waar de economie van Texel op drijft.


Dat blijkt uit onderzoek van RaboResearch Nederland dat onderzoek doet naar de impact van de corona-maatregelen op de regionale en lokale economie, ook die van Texel. Uit de zogeheten sectorcompositie, een overzicht van de samenstelling van de bedrijvigheid op Texel, blijkt dat landbouw en horeca (waaronder ook hotels, campings, vakantieparken, etc.) worden gerangschikt, 3,5 tot 4,5 keer sterker vertegenwoordigd zijn dan gemiddeld in Nederland. Ook de logistieke sector heeft een groter aandeel in de bedrijvigheid dan gemiddeld.

Uit de prognose voor 2020 blijkt dat juist in deze sectoren de zwaarste klappen vallen. Voor de landbouw in Nederland is de verwachte derving van de jaaromzet ten opzichte van 2019 drie procent, voor horeca min vier procent en logistiek min drie procent. De omzetdaling in de landbouw komt door wegvallende afzet aan onder meer horeca. Ook de vraag naar bijvoorbeeld Texelse streekproducten, populair onder toeristen, die nu veelal wegblijven, daalt sterk. In de horeca is de omzet vanwege de sluiting praktisch tot nul gedaald.

Detailhandel, ook zwaar getroffen, is hier ook in ruimere mate aanwezig dan elders. “Door de sterke specialisatie blijkt de gevoeligheid voor de impact van corona op Texel veel sterker dan in andere regio’s”, meldt Otto Raspe, hoofd RaboResearch Nederland, Regio’s en Thema’s.

Maar waarschijnlijk moet het hiervoor geschetste scenario nog een stuk neerwaarts worden bijgesteld. “Deze prognose hebben we twee weken geleden gemaakt, toen de vooruitzichten nog waren dat de economie een aantal weken op slot zou gaan en de klappen vooral zouden vallen in het eerste en tweede kwartaal, maar in het derde en vierde kwartaal herstel zou inzetten. Nu lijkt het er op dat de economie niet weken, maar maanden deels op slot zal zijn.”

Prognoses waarin ook die effecten zijn meegenomen brengt de Rabobank maandag naar buiten.

Rabobank Kop van NH bestrijkt een divers gebied. In de Noordkop zijn veel bloembollenbedrijven. Bestuursvoorzitter Harry Nieuwenhuizen: “In die sector wordt het heel spannend. Er is best voor verkocht, maar kunnen die bollen straks daadwerkelijk worden afgenomen? En worden ze betaald? Ontwikkelingen kunnen in deze sector lang na-ijlen.” Ook andere agrarische bedrijven worden getroffen.

Ook andere bedrijfstakken voelen de pijn. Maar met name de toeristische sector, de kurk waarop de Texelse economie drijft, wordt hard getroffen. Gaan ondernemingen deze crisis overleven, en hoe? “Als het toerisme weer op gang komt, kan het herstellen. Maar er zullen ook bedrijven zijn die dit niet gaan overleven en het zal ook banen gaan kosten. Misschien komen die later weer terug, maar dan is voor velen het kwaad al geschied.

Hamvraag die beantwoord moet worden is: blijft een bedrijf na deze crisis in de kern gezond? Kan een bedrijf in de normale situatie, waarvan we nu nog niet weten wanneer zich die aandient, weer aan de normale verplichtingen voldoen. Het antwoord hangt ook af van de vraag hoe groot de klap is die een bedrijf krijgt. Kan een onderneming die klap opvangen? Dat hangt ook af van hoe lang dit gaat duren.

Vragen die nu moeilijk te beantwoorden zijn. We zullen gesprekken met ondernemers moeten voeren. Over wat er kan en wat er niet kan. Waarbij wij als bank natuurlijk alle mogelijkheden proberen te benutten om het bedrijf te laten voortbestaan. Vanwege de huidige maatregelen voeren we veel van die gesprekken online. Gelukkig is die mogelijkheid er en werkt het goed, maar soms wil je elkaar graag face tot face spreken, vooral als het spannend wordt."