Alzheimer in tijden van coronacrisis


Als gevolg van de coronacrisis houdt ook Alzheimer Café Texel de deuren gesloten. Alzheimer Nederland geeft tips.

“Juist in tijden van crisis voelen we hoezeer we van elkaar afhankelijk zijn. Iedereen reageert er anders op, sommigen zijn er tamelijk nuchter onder, anderen, zeker mensen met een beschadigd brein, die het niet helemaal overzien, kunnen zich onveilig en gespannen voelen. Mensen met dementie kunnen de nieuwe gedragsregels niet onthouden, hoe ga je daar als naaste mee om? Keer op keer uitleggen beklijft niet en mensen raken geïrriteerd.

Mantelzorgers die, nu de dagbestedingen gesloten zijn, dreigen overbelast te raken. Partners en familie die niet op bezoek kunnen gaan bij hun naasten, die in het verpleeghuis wonen. Dit heeft een enorme psychische impact. Gelukkig zijn er ook mooie initiatieven om mensen wat afleiding te geven. Zo ontdekken mensen dat er veel kleine dingen zijn om toch van te genieten, zoals de zingende vogels en de ontluikende natuur. Er wordt veel gekleurd, geknutseld, naar muziek geluisterd, ge(beeld)beld én er is tijd….. al blijft het een vreemde gewaarwording.

Geriant is normaal bereikbaar en zal mensen zoveel mogelijk telefonisch ondersteunen bij al deze dilemma’s. De casemanagers Reinalda Slagter en Els v.d. Stadt kunt u bellen als er zich knelpunten voordoen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de huisarts, die voor acute problemen normaal via de assistente – telefonisch bereikbaar zijn.

Verder is er een telefonische hulpdienst van Alzheimer Nederland: de Alzheimer Telefoon: 0800-5088. Gratis 7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur een luisterend oor.

Ook kan men voor tips en adviezen terecht bij lokale vrijwilligers van Alzheimer Nederland. Zij bieden ook de mogelijkheid om via de mail vragen te stellen. Ze staan ook open voor suggesties of om een ervaring te delen. Dat kan via emailadres e.rijk@zorgring.nl van Liesbeth Rijk.