Enkele van de gevonden schaakstukken.
Enkele van de gevonden schaakstukken. Foto:

Duijzer vindt oude schaakstukken

Een bijzondere vondst door Jan Willem Duijzer, bewoners van één de nieuwe appartementen op de Groeneplaats.

Het complex is bovenop de resten van een oude burcht gebouwd, waardoor het splinternieuwe gebouw merkwaardig genoeg als Rijksmonument is bestempeld. Duijzer trof bij een bezoek aan zijn nieuwe woning in de ondergrond een aantal zeer oude schaakstukken aan, vermoedelijk afkomstig uit de 17e eeuw.


De stukken zijn gemaakt van hars en zeewier en zijn nog in goede staat. Heel bijzonder is dat de vorm van de stukken gebaseerd is op typisch Texelse symbolen: de koning heeft de vorm van de vuurtoren, de koningin die van de kerk in Den Hoorn en de toren lijkt op een strandpaal.

Voorzitter van de Texelse Schaakvereniging En Passant Jaap Dros is bijzonder verguld met de vondst. “Een mooie impuls voor het schaken op Texel”. Hij acht het goed mogelijk dat de stukken toebehoorden aan zijn verre voorvader Nicodemus Germanus Drosch, die in de 17e eeuw een verwoed schaker was. Hij was opvarende van Michiel de Ruijter tijdens de slag bij Kijkduin in 1673 (die in Engeland bekend staat als “the battle of Texel”) en het verhaal gaat dat hij zelfs met De Ruijter geschaakt heeft.

Nader onderzoek zal moeten bevestigen of de stukken echt afkomstig zijn uit de 17e eeuw. Als dat zo is, dan heeft Texel er een bijzondere archeologische vondst bij. Niet zo oud als de beroemde Lewis Chessmen uit Schotland, die afkomstig zijn uit de 11e eeuw.