Afbeelding
Foto:

mr. Natalie Schrijft...

vitale Texelaars


Een bericht van de advocaat van de wadden. Met dit keer toch een soort van keuzestress voor mijzelf.. Iets wat ik niet gewend ben, want ik kies vanuit rust. En ook zie ik dat in deze coronacrisis alle juridische vraagstukken onderdeel zijn geworden van het gewone dagelijks leven. Van de stevige taak van de bestuurder, waarvoor een faillissement ineens een reëel scenario is geworden, de werktijdverkorting en een tijdelijke WW voor werknemers, tot ondernemers die aankondigen geen huur meer te gaan betalen. Gezien de enorme hoeveelheid ondernemers sta ik stil bij het laatste.


Een aantal grote winkelketens zoals C&A, H&M en Zara hebben in brieven aan hun verhuurders aangekondigd dat zij de komende tijd geen huur meer zullen gaan betalen. Maar deze winkels hebben hun deuren ‘vrijwillig’, dus niet op last van de overheid, gesloten. Hoe zit dit juridisch? Omdat een crisis van deze omvang uniek is, zijn hier nog geen uitspraken over gedaan door de rechter. Als een van de verhuurders naar de rechter stapt om achterstallige huur te incasseren, dan zal de rechter als uitgangspunt de in de huurovereenkomst gemaakte afspraken nemen. En daar schuilt voor zeer veel huurders een probleem. Veruit het grootste deel van de winkels in Nederland heeft een huurovereenkomst op basis van het ‘ROZ-model’ (Raad voor de Onroerende Zaken) gesloten. Dit model is erg verhuurdersvriendelijk. Op basis van deze overeenkomst zal het denk ik lastig worden om voor huurprijsvermindering in aanmerking te komen.

Daarbij zullen veel verhuurders antwoorden – ingefluisterd door hun advocaten – dat er geen sprake is van een gebrek van het gehuurde en dat tegenvallende bezoekersaantallen nu eenmaal tot het ondernemersrisico van de huurder behoren. Wellicht zal een beroep op de in de wet geregelde ‘onvoorziene omstandigheden” een uitkomst kunnen bieden. Alhoewel een beroep daarop bij de eerdere crisis niet door de rechter is aangenomen. Als partner van een kantoor dat huurders en verhuurders bijstaat, kan ik hier geen kant kiezen in deze discussie. Dat hoeft ook niet. De oplossing moet immers buiten het huurrecht gevonden worden. Het probleem waar wij mee te kampen hebben, is in de eerste plaats een maatschappelijk en/of economisch probleem en zou geen juridisch probleem moeten worden.


Ik zie om mij heen dat verhuurders begrip tonen voor het probleem van hun huurders en onderzoeken wat zij kunnen doen. Zij leggen de situatie vervolgens voor aan hun bank, maar die antwoordt óf dat de cijfers zo goed zijn waardoor er geen hulp van de bank nodig is, óf ze geen hulp van de bank kunnen krijgen vanwege de financiële situatie. Mijn wens is dan ook voor alle ondernemers op het eiland dat het kabinet werk maakt van de uitspraak van Rutte “Wij laten u niet in de steek.” Daarnaast hoop ik dat wij eilanders vitaal blijven en meebewegen met wat er nu gaande is. Die kracht hebben wij Texelaars. Dat hebben we al bewezen toen velen zijn omgezwaaid van de (walvis)vaart naar de schapenteelt en kunnen we ook nu. Op een behouden vaart.


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker