Tip van Jan de Wit
Slijter vindt creatieve uitweg

Dacht ik voor nu en de komende maand onderwerpen te hebben waarover ik een gezellig artikel zou kunnen schrijven, komen de corona-perikelen er tussen. Maandag 23 maart zouden wij een grote wijnproeverij van een belangrijke importeur bezoeken. De bedoeling was hier een verslag over te schrijven.


Zondag 5 en maandag 6 april stond er een bezoek aan een distilleerderij in België gepland, hierover wilde ik mijn artikel van de volgende maand schrijven, maar ook dit gaat niet door. Ik moet dus iets anders verzinnen en dat is voor vandaag gelukt.

We gaan het hebben over Distilleerderij Zuidam te Baarle-Nassau. Dat bedrijf is in 1975 opgericht door Fred van Zuidam. Hij was tot die tijd werkzaam bij de bekende distilleerderij De Kuyper in Schiedam, waar hij verantwoordelijk was voor inkopen, recepten en productie. Na ongeveer twintig jaar voor De Kuyper te hebben gewerkt besloot hij voor zichzelf te beginnen.

Met een paar tweedehands ketels, een afvullijntje en wat tanks wilde hij de beste kwaliteitslikeuren van Nederland maken. Daar is hij goed in geslaagd, al is het bedrijf tegenwoordig vooral bekend om zijn grote sortering Jenevers, Whisky en Gin.

De relatie die ons bedrijf heeft met Zuidam Distillers gaat terug tot de beginperiode dat Fred voor zichzelf begon. In die tijd maakte hij, naast een serie heel fraaie likeuren, een heel mooie lijn vruchten op likeuren en boerenjongens voor ons.

Nadat Patrick en Gilbert, zonen van Fred, in het bedrijf kwamen zijn ze zich gaan toeleggen op de productie van whisky, onder de naam “Millstone” en later ook op Jenever en Gin van zeer goede kwaliteit. De jenever wordt onder de eigen naam op de markt gebracht, terwijl de gin door het leven gaat als Dutch Courage.

Zuidam Distillers is een van de laatste zelfstandige distilleerderijen die al haar distillaten en extracten nog geheel ambachtelijk in het eigen bedrijf maakt en verwerkt. Op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen creëren zij een breed pallet aan likeuren, jenevers, gin en whisky. Hierbij worden vanzelfsprekend geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt.

Jan de Wit gaat hiernaast verder.