Strandhuisjes en kamperen verboden

Kampeerterreinen in de regio Noord-Holland Noord (waaronder Texel) zijn de komende tijd gesloten (met een paar uitzonderingen), plaatsing van strandhuisjes is verboden en vakantieparken blijven vooralsnog open voor verblijf.

Dat is vooralsnog de laatste stand van zaken op toeristisch gebied sinds de publicatie van een vernieuwde noodverordening van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord plus enkele aanvullende aanwijzingsbesluiten in verband met de corona-crisis. Recreatief verblijf op vakantieparken en in hotels in de regio blijft in principe mogelijk, al hebben burgemeesters en huisartsen gasten de afgelopen weken aan alle kanten verzocht in verband met de corona-crisis voorlopig thuis te blijven. Parken kunnen er wel zelf voor kiezen te sluiten. Het aantal toeristen op het eiland is inmiddels ook al drastisch afgenomen.

Het verbod voor kampeerterreinen betreft volgens de veiligheidsregio "campingterreinen en camperplaatsen met centrale toilet-, was- en douchegebouwen." Daar is het risico groot dat het gebruik van de gezamenlijke voorzieningen tot verspreiding van het virus leidt. Kampeerterreinen blijven wel open voor gasten die beschikken over vaste sanitaire voorzieningen in het eigen chalet, vakantiehuisje of de eigen stacaravan. Hetzelfde geldt voor eigen huisjes, chalets en stacaravans met vaste sanitaire voorzieningen op vakantieparken; die mogen gebruikt blijven worden. Plaatsing en gebruik van strandhuisjes is verboden. Daar bestaat volgens de veiligheidsregio het risico dat er grote(re) aantallen mensen op het strand samenkomen.

In de praktijk blijkt overigens dat elke veiligheidsregio (Nederland kent er 25) een eigen noodverordening opstelt. Zo heeft de veiligheidsregio Zeeland (waar alle dertien gemeenten in Zeeland onder vallen) in de noodverordening opgenomen dat het aanbieden van 'recreatief nachtverblijf' verboden is op locaties waar recreatief nachtverblijf plaatsvindt. Dat is gedaan om het toeristisch verkeer naar Zeeland in te tomen. Dat verbod geldt in Zeeland niet voor plekken waar recreatief nachtverblijf aan seizoenarbeiders wordt aangeboden of voor tijdelijke bewoning van recreatieve verblijven.