Beperking afvaarten TESO leidt ook intern tot veel beroering

Het besluit van TESO om de vaartijden te beperken heeft tot veel commotie geleid. Met name vanuit de transportsector, waar de onvrede over de maatregelen donderdag dusdanig grote vormen aannam dat gemeld werd dat protestacties op de veerhaven worden overwogen.


Het besluit zorgt ook onder medewerkers bij TESO voor veel beroering. Thijs Westerlaken, voorzitter van de OR van TESO. “Natuurlijk doet het ons pijn dat het aantal afvaarten wordt beperkt, want de dienstverlening gaat ons allemaal aan het hart. Heel belangrijk nu is ook dat we als medewerkers van TESO goed voor elkaar zorgen. Op dit moment hebben we geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van de passagiers en het personeel. Maar we houden zeker de vinger aan de pols.”

Directeur Cees de Waal: "Ik kan me goed voorstellen dat medewerkers hier een dubbel gevoel bij hebben, want wij zijn er voor Texel en willen altijd varen. Daar zijn we allemaal trots op. Zoals ik heb toegelicht is het onder de huidige, zeer uitzonderlijke omstandigheden echter nodig om maatregelen te treffen die we natuurlijk liever niet zouden willen treffen. Wat de veiligheid betreft hebben we maatregelen genomen om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken, ook indien we met minder boten varen wordt het zeker niet vol aan boord en is er voor iedereen voldoende ruimte om afstand te houden conform de instructie van de overheid."

Historie

Het is voor zover bekend voor het eerst sinds 1907 dat TESO te maken heeft met een drastische daling van vervoer (ruim zeventig procent) zoals nu met de corona-crisis. Het is ook voor het eerst dat het aantal afvaarten stevig is geminderd.

Wel een bijzonder voorval uit de historie van TESO; in 1957 waren alle medewerkers van de veerdienst verplicht een griepprik te halen, omdat er toen een relatief zware griepgolf was. Teveel zieken bij de veerdienst zou de continuïteit van de overtochten in het geding brengen en dat was niet de bedoeling.