TESO onder vuur na minder overtochten

Het besluit van TESO om vanaf zaterdag het aantal afvaarten terug te schroeven naar twintig per dag pakt met name nadelig uit voor transportbedrijven, landbouwers, supermarkten en forensen.


Het besluit van TESO komt na een daling in het vervoersaanbod met circa 70 procent, met als gevolg een enorme daling in de omzet. Als deze crisis tot september voortduurt zal volgens directeur Cees de Waal het omzetverlies in boekjaar 2020/2021 oplopen tot ruim €10 miljoen (totale omzet 2019/2020 bijna €26 miljoen).

Met ook als gevolg dat op het moment gemiddeld minder dan 15 procent van de beschikbare (dek)capaciteit wordt benut. Normaal gesproken is dat nu rond de 40 procent.

Op bedrijfseconomische gronden zou het volgens De Waal legitiem zijn om het aantal afvaarten te beperken tot twaalf op een dag. "We houden het op twintig omdat we een veerdienst van en voor Texel zijn. Zo houden we Texel relatief goed bereikbaar voor eenieder die tijdens de crisis afhankelijk is van een goed functionerende veerdienst. Dat kost geld, maar past bij TESO dat geen winstoogmerk heeft maar de bereikbaarheid voorop heeft staan." Als de situatie weer normaal wordt, wordt de normale dienstregeling van 32 afvaarten op een dag hervat.

Maar ondernemers uit de landbouw en transportsector zijn er niet over te spreken. LTO Texel-voorzitter Arnold Langeveld: “Als landbouw en transport zijn we niet gekend in deze afweging van TESO. Ons is niets gevraagd. Er is momenteel veel agrarische transport dat dagelijks met de boot mee moet. Dit brengt ons logistiek in de problemen, het transport komt in de knel.”

Dennis Wetenkamp van transportonderneming AB Texel: “Qua transport moet je Texel zien als een verlengstuk van Noord-Holland. Wij bouwen op TESO. Als deze situatie maanden aanhoudt, heb ik er begrip voor. Maar zoals TESO nu als één van de eersten afhaakt en sectoren die het nog wel goed doen in problemen brengt, dat principe voelt niet goed. We moeten nu niet in geld denken. Er zijn allerlei overheidsmaatregelen die we kunnen gebruiken, ook TESO. Nu moeten we elkaar overeind houden.”

Gedupeerd onder meer agrarisch transportbedrijf Van Zuilen, dat meerdere keren per dag met tankauto’s mest naar het eiland rijdt. Een logistieke puzzel waarbij de afstand tot de leverancier van de mest zodanig is gekozen dat de auto weer op tijd bij de boot is en verder kan. Dat schema loopt nu in het honderd. “We hebben onze bedrijfsvoering en kostprijsberekening afgestemd op de vaartijden van de boot”, vertelt Arie van Zuilen. “Per vracht komen er nu uren bij, dan klopt de rekensom niet meer en moeten we stoppen met rijden.”

Niet alleen een strop voor Van Zuilen, ook voor boeren die mest over hun land laten uitrijden. “Ook dat stopt.” Dierlijke mest zorgt onder meer voor waardevolle humus in schrale zandgrond en dient voor stuifbestrijding.” Meer op pagina 2 en 3.