Noordzeekotters lagen deze week door de corona-maatregelen aan de kade.
Noordzeekotters lagen deze week door de corona-maatregelen aan de kade. Foto:

Ongewisse tijden voor de Texelse visserij

Ongewisse tijden ook in de visserij. Restaurants, dé afnemers van grote maat tong, zijn nu al bijna twee weken gesloten. Dat heeft effect op de prijs van de vis.


Visserijvoorman Maarten Drijver: “We hadden te maken met prijsval. Om te zorgen dat die niet helemaal onderuit ging zijn de tongvissers vorige week gestart met een beperking: maximaal tachtig uur per visweek, want je wil de mensen ook niet te grote beperkingen opleggen. We kijken nu hoe de prijs zich houdt." Deze week lagen in Oudeschild meerdere kotters aan de kade, in afwachting van verdere besluiten. Tong staat door de wegvallende vraag onder druk, maar de vraag naar schol, met name vanuit Spanje en Italië naar scholfilet is groter. De vraag naar goedkoop en goed voedsel zie je daar toenemen. Er zijn daarom tongvissers die hebben ongebouwd naar de scholvisser. Zo proberen we de boel toch aan de gang te houden. De brandstofprijzen zijn wat gezakt, dat is wel gunstig. We hadden ons al voor een groot deel ingedekt, maar wat we nu bijkopen is goedkoper.

Maar het is een hartstikke moeilijke tijd. Voor de visserij, winkeliers, restaurants, bloementelers en andere middenstanders, vrijwel iedereen. Ook in de winkel van de CIV op de haven is het rustig. Laten we hopen dat de BV Texel hier goed uitkomt.”