Aspergesteker op archiefbeeld. Door de coronacrisis wordt er voorlopig nog niet geoogst.
Aspergesteker op archiefbeeld. Door de coronacrisis wordt er voorlopig nog niet geoogst. Foto: Gerard Timmerman

Dilemma aspergeteler

“Wij staan voor een groot dilemma”, vertelt aspergeteler Bert Keijser. Oogsten of niet gaan oogsten, dat is de grote vraag. Nu hotels en horeca dicht zijn en er nauwelijks toeristen zijn, is de vraag vrijwel volledig weggevallen.

“Door de kou staan de asperges momenteel stil. Normaal gesproken bewerken we nu de aspergebedden om de oogst op gang te brengen. Maar tot dusver hebben we nog niets aan onze asperges gedaan. Hotels en restaurants zijn onze grootste afnemers. Die zijn allemaal dicht en nemen geen asperges af. Toeristen, ook een belangrijke groep klanten, zijn er ook amper. We hoeven onze asperges ook niet naar de veiling te sturen, want die ligt door de weggevallen afzet ook plat.”

“We denken er daarom over om in ieder geval een deel van de asperges niet te oogsten en door te laten schieten. Probleem is ook dat we niet weten waar we aan toe zijn. Maandagavond zeiden ze dat alles tot 1 juni op slot zit, maar dinsdagavond waren de berichten alweer anders. Daarom denk ik dat we in ieder geval eerst 6 april afwachten en kijken wat er dan gebeurt: nieuwe maatregelen of verruiming. Al naar gelang van wat daar uitkomt, kunnen we besluiten om bijvoorbeeld twintig bedden af te dekken om de oogst op gang te brengen.”

"Eigenlijk hebben we voor elke situatie welk een scenario klaarliggen. Maar eenvoudig is het niet. Als de horeca dicht blijft, kun je niet voor een klein beetje vraag gaan oogsten. Want we hebben ook te maken met het kostenplaatje. Zolang we niet oogsten, maken we ook geen kosten. En wat moeten we met de winkel? Onze aspergedagen hebben we al afgeblazen. Een heel zorgelijk situatie die op een grote strop kan uitdraaien.”

Landbouw

Elders op veel landerijen treffen veehouders, akkerbouwers en bollentelers wél voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Er wordt mest uitgereden en het land wordt bewerkt voor de nieuwe aanplant. Grote vraag is in hoeverre er straks vraag zal zijn naar de nieuwe oogst.

LTO Texel-voorzitter Arnold Langeveld: “Geluk bij een ongeluk is dat het gros van de pootaardappels al is geëxporteerd. Maar een deel moet nog weg en die markt is ingestort. Ook de meeste chipsaardappels zijn weg, maar ook die markt is ingestort, doordat restaurants en de fastfoodketens dicht zijn. Er is geen export en daardoor is ook de melkprijs gedaald. Als LTO zijn we met de minister in gesprek om het grensverkeer weer enigszins op gang te krijgen.”

Grote vraag is: hoe gaat dit verder? “Het is spannend. Hoe lang gaat dit door? We staan voor een nieuw plantseizoen, wat gaat de wereldeconomie doen? Daar hebben wij als exportland, ook en zeker op agrarisch gebied, mee te maken. Veel van de afnemers van onze poters zitten rond de Middellandse Zee. Hebben zij straks geld om onze poters te kopen? Wat gaat de suiker doen? De melk? En wat gaat de export naar China doen? Heel veel vraagtekens.”

Crisis of niet, het landwerk gaat gewoon door. “Logisch, we kunnen ook niet stoppen. Het land moet bewerkt, er moet mest gestrooid, gezaaid en geplant."