Anita van Dijk aan het werk in de keuken voor de maaltijden.
Anita van Dijk aan het werk in de keuken voor de maaltijden. Foto: Aangeleverd

'Delen met elkaar in goede en slechte tijden'

Het was een bericht dat bleef hangen bij Frank van Dijk uit De Koog; de voedselbank dreigde in de problemen te komen omdat het distributiecentrum in Amsterdam voorlopig gesloten is als gevolg van de corona-crisis.

De eigenaar van restaurant L'avenir in De Koog hoefde niet lang na te denken en pakte de telefoon om bij de Texelse voedselbank te horen of hij hulp kon bieden. Het leidde ertoe dat hij, zolang het financieel vol te houden is, wekelijks tientallen verse maaltijden gaat maken voor Texelaars die op de voedselbank zijn aangewezen. Woensdag werden in totaal zestig verse maaltijden meegegeven aan Hanos die ervoor zorgde dat de maaltijden gekoeld bij de voedselbank werden afgegeven, zodat de maaltijden donderdag bij de voedselpakketten meegegeven konden worden.

Er waren 24 halal maaltijden nodig en daar zorgden Hamed Reda van Napoli in De Koog en Bas Vogel van Van het Wad in De Cocksdorp voor. Frank: "Het bereiden van halal maaltijden is een vak apart, maar gelukkig hebben we tegenover ons een aardige buurman." Hij ging over tot het maken van de maaltijden in de wetenschap dat er in goede, maar ook in slechte tijden met elkaar gedeeld moet worden. "Van huis heb ik geleerd wat delen is." Hij deed bij de burgemeester een verzoek om een financiële bijdrage voor de gratis maaltijden en moet hierop nog antwoord ontvangen.

Volgens Frank is het voorlopig afwachten hoe de crisis zich ontwikkelt. "Hoe nu verder, is de vraag. We komen net uit de winter, dus onze schatkist is dan altijd zo goed als leeg. Het seizoen staat voor de deur, maar wat moeten we? Hoe gaan we dit financieel overleven? Je ziet in een flits je hele bedrijf ten onder gaan. Niet open, geen gasten, geen omzet. En ik verwacht niet dat het na 6 april anders zal zijn. Zelfs als wij uit deze periode komen en weer open mogen, zal de invloed van het corona-virus nog voelbaar zijn." Hij denkt na hoe de crisis het beste te overleven. Het maken en bezorgen van maaltijden blijft wel mogelijk. Volgens Frank kan er met minimaal dertig maaltijden per dag op het moment toch voldoende omzet worden gedraaid. Het restaurant heeft daarvoor inmiddels in De Koog een folder verspreid en een whatsappgroep opgezet om met klanten te communiceren. "De keuken is omgebouwd en uitgebreid met een buffetkast, zodat we hierin makkelijk 50 maaltijden warm kunnen houden. En we hebben een bezorgauto geregeld." Bij de voedselbank zijn ze blij met de steun die de drie restaurants leveren. Dankzij de vele steun van de achterban op het eiland en de inzet van de vrijwilligers weet de Texelse voedselbank volgens coördinator Josje van den Berk open te blijven, terwijl er aan de overkant al voedselbanken hebben moeten sluiten. "Texel toont haar ware gezicht: een hechte en betrokken gemeenschap. Veel financiële donaties, volop aanbod om te helpen, restaurateurs die aan het koken zijn voor onze deelnemers. Heel mooi, iedereen doet wat hij kan." Texelaars die als gevolg van de corona-crisis in de problemen komen, kunnen de komende tijd ook een beroep doen op de voedselbank als de nood hoog wordt. Zij kunnen een bericht sturen naar de Facebookpagina 'Stg Broodnodig op Texel Voedselbank' waarna er via de voedselbank en het maatschappelijk werk van Texels Welzijn actie wordt ondernomen. De voedselbank gaat onder meer uit van oproepkrachten die niet meer worden opgeroepen en zzp'ers die hard interen op hun reserves. De pakketten worden op het moment 'contactloos' verspreid om de verspreiding van het virus tegen te gaan.