De Thijsseschool plus de ijsbaan.
De Thijsseschool plus de ijsbaan. Foto: Jeroen van Hattum

Wat ik zeggen wou

Krodillentranen


Complimenten voor de raad met de ijsbaanbeslissing. Het mislopen van heel veel gemeenschapsgeld door het voorstel van de horeca 35 jaar geleden juist niet aan te nemen, is rechtgezet. Maar toen speelde de jeugd er wel op en vroor het. Nu appt de jeugd en volwassenen zetten liever hun wagen op 50 dan 300 meter van hun bestemming. Op welke wereld leven de tegenstanders?


50 Jaar geleden werd op de lagere school veel over de natuur verteld, maar toen was de mens op Texel ook nog onderdeel van de natuur. Tien jaar later kwam de landelijke politiek in aanraking met het grote geld met BASF voorop en begon het lozen van gif in de Rijn. De kranten stonden er vol van, want door het tij kwam het gif de Waddenzee in. Wat eens de kraamkamer van de vis in de Noordzee was, werd binnen 10 jaar uitgemoord. Nu zijn er nog mensen die de Wadden een natuurgebied vinden en het is inderdaad leuk om te zeilen of te surfen, maar je vaart wel over een vissenbegraafplaats. In 2020 vraagt men zich af of er van het water in de Rijn nog wel drinkwater gemaakt kan worden. Dus er is niets veranderd. Als waardering van onze regering betalen deze grote op rendement draaiende bedrijven geen belasting. Logisch toch?


Hetzelfde deden de “wetenschappers” van de L(B)TO Die adviseerden de boeren hoog rendement gras of turbogras te gebruiken. De pinksterbloemen en madeliefjes verdwenen uit beeld. Het waterpeil werd aangepast en de weidevogels verdwenen. Zonder pinksterbloem geen grutto zeg ik altijd. Zulk gras en een paar struiken op de ijsbaan hebben geen enkele waarde voor de natuur. En zeldzame dieren vinden een andere plaats.


Zo kan ik veel langer doorgaan over de slechte combinatie van marktwerking van het grote geld, de natuur en politiek. Het volk mag de rekening betalen voor crimineel gedrag van het grote geld. Kijk alleen maar naar wat er over is van onze echte verzorgingsstaat.

Wat Nederlandse ecologen/ wetenschappers niet leren is een “Natuurlijk evenwicht”. Geen bloemen, dan ook geen bijen en vlinders. Dat leerde je vroeger ook op de lagere school. Imitatienatuur bestaat niet zonder evenwicht. De wetenschappers van onze natuurfanaten GroenLinks en D66 leven op grachtenpanden in Amsterdam en willen het volk doen geloven dat juist zij er verstand van hebben. In ieder geval hebben ze blijkbaar heel veel geld en een grote mond en een eigen burgemeester. Volgens mij rekent de natuur wel met ze af.

Als men zo graag een vos in Nederland wil, stuur hem dan voor evenwicht naar de Oostvaardersplassen, maar geef hem op de ecologenschool eerst even een spoedcursus voor het verschil tussen een hert en een schaap.

Gelukkig gebeuren er nu in onze natuur ook nog onverklaarbare wonderen. Wij hadden in mijn jeugd jaarlijks vier of vijf mussennesten onder de pannen. De actieradius van een mus is ruim honderd meter rond zijn nest en is dus geen trekvogel. De oorzaak van terugloop van de mussenstand lag volgens onze 'wetenschappers' aan de moderne sneldekkers. Ruim tien jaar geleden zat ik met een Portugese vriend op het terras van Sines in Portugal en vroeg om de naam van het vogeltje dat heel tam restjes koek zat te eten. Voor hem was die niet bekend. Een jaar later waren er meer, dus ik kon alleen vaststellen dat ze waren geëmigreerd maar dan zeker niet met Transavia. Nestelen deden ze gewoon in dichtbegroeide struiken.

Dus lieve Texelaars luister niet naar die populaire jongens die nutteloos gemeenschapsgeld verbrassen, want als het met deze mensen zo doorgaat, moet je over tien jaar op de Pontweg stoppen voor een overstekende olifant.


Ed Stiekema