Elke dag controles

op hoestspreekuur

De Texelse huisartsen zien gemiddeld vijf tot tien mensen per dag op het speciale hoestspreekuur dat sinds vorige week maandag bij De Zandkoog in Den Burg bestaat.

Dat heeft huisarts Josine Blanksma namens de Texelse huisartsen laten weten. Het hoestspreekuur is er voor mensen met klachten aan de luchtwegen. Bij hen wordt gekeken of er mogelijk sprake is van besmetting met het corona-virus. Blanksma "We hebben een paar mensen gehad bij wie we een verdenking hadden en die in quarantaine gaan. Een persoon is doorgestuurd naar het ziekenhuis." De huisartsen voeren ook controles uit bij bewoners van de Gollards en de Hollewal en die waren in ieder geval tot gisteren negatief.

Volgens de huisartsen gaat het leveren van de zorg tot nu toe goed. Binnen een crisisteam dat dagelijks overlegt, wordt doorlopend naar voren gekeken. De huisartsen houden onder meer rekening met het scenario dat het aantal besmettingen op het eiland de komende dagen en weken kan toenemen. "Daar willen we op voorbereid zijn." Het crisisteam bestaat uit een paar huisartsen, een verpleegkundig specialist van Omring en vertegenwoordigers van de gemeente en de apotheek. Het aantal vastgestelde besmettingen op Texel bedroeg maandag nog steeds drie.

Het leveren van de reguliere huisartsenzorg gaat intussen ook gewoon door. Texelaars is gevraagd om in eerste instantie te bellen naar hun huisarts als ze klachten hebben. "Veel kunnen we gelukkig telefonisch behandelen. Als het nodig is, vragen we iemand even langs te komen op de praktijk. Daar is gelukkig veel begrip voor." De zorg aan mensen in het hospice in Den Burg gaat ook door.

De huisartsen doen het verzoek aan Texelaars om gewoon te bellen als ze klachten hebben. "Het moet niet zo zijn dat mensen ons gaan ontzien. We zijn er ook voor de dagelijkse zorg, maar indien mogelijk telefonisch." Mensen die klachten hebben aan de luchtwegen wordt gevraagd om overdag te bellen om de avond- en nachtdienst niet te belasten. Aanvragen voor reguliere onderzoeken bij het lab zijn voorlopig teruggebracht tot de hoogst noodzakelijke.

De Texelse huisartsen deden een week geleden een dringend verzoek aan toeristen en bezoek van Texelaars om het eiland de komende tijd even te mijden. "We snappen dat dat verdrietig is voor ondernemers, maar de gezondheid staat hier voorop." Een rondje door Den Burg leerde Blanksma dat het aantal mensen op straat fors is afgenomen. "Een compliment voor de Texelaars die zich zo snel aan de nieuwe situatie hebben aangepast."